Egyéb vizsgálatok

Foghúzás

Mit kell tudni a foghúzásról?

A foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt. Ez azért komoly beavatkozás, mert az emberek szájából kilátszó rész általában a teljes fog egyharmada, míg a fog nagyobbik része a fogágyban van. Másképp húzzák az egy gyökerű, illetve a kettő és három gyökerű fogakat, és megint másképp a felső és alsó fogakat.

<img class="" src="https://media.hazipatika.com/general/1536845279_foghuzas.jpg" border="0" alt="Másképp húzzák az egy gyökerű, illetve a kettő és három gyökerű fogakat" />Mit kezelnek vele?

Foghúzásra akkor van szükség, ha valami miatt nagyon fáj a fog, gyökérkezelni pedig nem lehet vagy nem érdemes. Ilyen helyzet jellemzően akkor állhat elő, ha a fog körül nagy gyulladás alakul ki. Van nem akut foghúzás is, amelynek oka nem az, hogy a fog nagyon fáj, a panaszt pedig nem lehet elmulasztani. Inkább akkor van szükség rá, ha a fog gócos lesz, amiből nagy eséllyel fertőzés terjedne tovább. Ugyancsak indokolt a foghúzás, ha már csak a foggyökerek vannak meg. Ez úgy történik, hogy valakinek az elhanyagolt foga - kisebb fájdalmak mellett - folyamatosan destruálódik. Ez a fog általában már nem fáj, maximum begyullad. Ilyenkor a tervezett húzásra azért is szükség van, hogy az eseteges pótlást el lehessen készíteni.
Szükség lehet foghúzásra akkor is, ha a fog parodontózis (fogágy-gyulladás) miatt nagyon mozog. Ilyenkor a fog tartószövetei, tehát a fog körül lévő csont és íny pusztul nagyfokúan, emiatt lazulhat ki akár teljesen ép fog is. A fog a mozgás miatt ekkor használhatatlanná válik, illetve a mozgás miatt baktérium is bejuthat mellette, ezt követően pedig a gyökér felől gyulladást okozhat. Ez inkább idősebb korban jellemző, de arra hajlamos embereknél fiatalkorban is kialakulhat. Fiatalabb korban általában az első-alsó fogakat érintheti, idősebb korban inkább a hátsókat.

Hogyan végzik a foghúzást?

A foghúzás minden esetben érzéstelenítés mellett történik, bár a nagyon mozgó, egy gyökerű fogaknál előfordul, hogy nincs szükség injekciós érzéstelenítésre, hanem elegendő az érzéstelenítő spray használata.
Az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati fogókkal, ínyletolókkal, gyökerek esetén különböző emelőkkel eltávolítják. Előfordul, hogy a gyökerek alakja, keszekuszasága miatt egy fogat nem lehet egyben kihúzni. Ilyenkor a foggyökér akár el is törhet, így vésésre is szükség van. Ugyancsak szükség lehet vésésre, ha a fogmaradvány nem jól hozzáférhető, nem jó a fogása. Ilyenkor picit a fog körüli csontból is lefaragnak, mert a mélyebb gyökérrészekhez csak úgy férnek hozzá. Ha a fogorvos már nem boldogul a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.
A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell (olyan fogaknál, amelyek közel vannak az arcüreghez), hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe (ez egyszerű orrfúvásos próbával ellenőrizhető). Ha ez történt (amire csak elvétve van példa), akkor az arcüreg megnyílása miatt a rétegeket össze kell varrni, vagy szájsebészhez kell irányítani a beteget. Ha nincs ilyen probléma, akkor a húzás után nem kell varrni, elég a sebhelyet picit összenyomkodni. Meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon: addig a sebre egy steril gézt helyeznek, amelyre a betegnek rá kell harapnia. Amikor elengedik a pácienst, a seb már nem vérzik, de a biztonság kedvéért a hazaútra még behelyeznek neki egy új tampont, illetve ellátják az első napokra vonatkozó utasításokkal.

Mennyi időt vesz igénybe?

Az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat akár pillanatok alatt ki lehet húzni, a többgyökerűek húzása viszont viszonylag hosszabb ideig tart, ritkán akár egy órát is igénybe vehet. Az időtartam a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ.

Hogyan kell készülni a foghúzásra?

Ha a beteg fog nagyon gyulladt és erősen fáj, akkor a foghúzás előtt sokszor csökkenteni szokták a gyulladást. Ez antibiotikumkúrával történik, amely után a foghúzás könnyebben kivitelezhető. A kezelésre azért van szükség, mert ha a fog nagyon begyulladt, akkor általában nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők, vagy pedig nagyon sokat kell adni belőlük. De szükség esetén ilyen állapotban is elvégezhető a húzás.
Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön is készülniük kell a foghúzásra. Náluk húzás csak tervezetten, a háziorvossal egyeztetve történhet, miután a vérhígító adagját megfelelően beállították. Így lehet elkerülni, hogy a normálisnál nagyobb vérzés alakuljon ki.

Mire kell figyelni foghúzás után?

A foghúzás helyén keletkezett seb pár hét alatt szépen összegyógyul. Külön figyelni csak az első néhány napban kell pár dologra. Nem szabad például erőlködni és komolyabb fizikai munkát végezni, nehogy a vérzés beinduljon, és érdemes ugyanennek az elkerülése érdekében kicsit magasabb párnán is aludni az első éjjel. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, csak folyékonyat. Másnap már fogyasztható szilárd táplálék, de rágni még pár napig a másik oldalon kell. Az első nap a húzott fog körül még nem szabad fogat mosni, de a második nap már óvatosan tisztogatni kell a seb felületét.

Jár vele fájdalom?

A foghúzás előtt az orvos érzéstelenítő injekciót ad vagy minimum érzéstelenítő spray-t alkalmaz, így húzás közben nem jelentkezik fájdalom. A következő napokban szükség esetén fájdalomcsillapítót lehet szedni, de erre viszonylag ritkán van szükség.

Milyen szakorvos végzi a foghúzást?

Fogszakorvos végzi a foghúzást, szükség esetén szájsebész bevonásával.

Milyen szövődményi lehetnek?

A foghúzás általában szövődménymentesen gyógyul, a nyílás pár nap után már sokkal kisebb lesz. Az elővigyázatosság ellenére a húzás után fogmedergyulladás alakulhat ki (általában a húzást követő harmadik-negyedik napon). Ilyenkor újból el kell menni a fogorvoshoz, aki kitisztítja a sebet, majd antibiotikumot ír fel. Ezt leszámítva antibiotikumra és fájdalomcsillapítóra általában nincs szükség, kivéve, ha a húzás hosszadalmas véséssel járt, és sérült miatta a csonthártya is.

Hasznos tudnivalók a foghúzásról

Ugyan a foghúzás után a nyálkahártya pár hét után már teljesen záródik, alatta a csont csak nagyjából fél év alatt töltődik fel. Általában emiatt kell várni a foghúzás utáni esetleges fogbeültetéssel.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: