A foghúzásba nem lehet belehalni

Ha valakinek a felső fogai rendezetlenül nőttek, az egyik első foga ráadásul ikerfog, attól még nem kell aggódnia a fogorvosi kezelés miatt. Az ikerfogra tett korona veszélytelen, és a problémás fog esetleges eltávolításába sem fog belehalni.

Levélírónk olyan problémát feszeget, amely másokat is érdekelhet. Az írja, hogy a felső fogai rendezetlenül nőttek, és ráadásul az egyik első foga ikerfog (az ikerfogakról előző számunkban írtam). Több orvosnak megmutatta már a fogát, s most aggódik, mert azt mondták neki, hogy ikerfogra nem lehet koronát tenni, sőt azt is, ha kihúzzák ezt a fogát, abba akár bele is halhat.

Ezt a fogat egyébként már gyökérkezelték, időnként mégis fáj. A levélíró attól tart, a gyökérkezelés miatt elszürkül majd a fog, másrészt kérdezi, mi lesz, ha egyre gyakrabban fáj, és végül ki kellene húzni. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy a gyökérkezelt fog elszürküljön. Ha a fogorvos precízen végezte a kezelést, az évek során csak valamelyest változik a színe, s nem szürkül el látványosan. A fogorvosnak tudnia kell, hogy az ikerfogaknál duplázott lehet a gyökér is, ám egyes esetekben csak egyetlen gyökércsatornája van. A gyökérkezelésnél fontos, hogy jól kitisztítsa az úgynevezett pulpakamrát, és pontosan készítse a gyökér- és a fedőtömést. Ha így jár el, valószínűleg nem szürkül el a fog, és más probléma sem adódik később. Ha mégis fájni kezd, a páciensnek vissza kell mennie a fogorvoshoz, mert lehet, hogy más probléma adódott. Az ikerfogra is lehet koronát tenni, hiszen az eredeti forma hajszálpontosan lemásolható, a fogtechnikus képes ugyanolyan formájúra készíteni a pótlást, mint amilyen az eredeti volt. Ha a páciens elégedett eredeti fogállásával, fogsorával, akkor érdemes is pontosan ugyanazt a formát elkészíteni. Akinek rendellenes a fogsora vagy egy kis szabálytalanság teszi jellegzetessé (például a két egyes fog vagy a két kettes picit egymásra fed), érdemes tanulmányi mintát készíttetni a fogáról és eltenni, hogy ha az első fogak pótlására bármikor sor kerül, a fogorvos odaadhassa a mintát a fogtechnikusnak, és ő az eredetivel egyező formájúra készíti a pótlást.

A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy levélírónknak azt mondták, az ikerfog kihúzásába akár bele is halhat. Nyugodt lelkiismerettel állíthatom, ha a beteg fogát fogszakorvos húzza ki, ebbe nem halhat bele! Természetesen minden beavatkozásnál előfordulhatnak komplikációk, ezért fontos, hogy fogorvossal és ne fogtechnikussal végeztessük el a fogászati beavatkozásokat. Látatlanban nem tudok precízen válaszolni levélírónknak, ám azt gondolom, nem valószínű, hogy a fogat az időnkénti panaszok miatt el kell távolítani, ám ha erre mégis sor kerül, ne rettegjen attól. Közölje a fogorvossal, milyen alapbetegsége van. Számoljon be arról, milyen allergiájáról van tudomása, milyen gyógyszert szed. Ha mindezt a beavatkozás előtt megbeszélik, akkor biztosan nem fordul elő komoly probléma az esetleges foghúzással kapcsolatban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció