Egyéb vizsgálatok

Demenciavizsgálat

Mi az a demenciavizsgálat?

Sokféle eszközzel és módszerrel végezhető demenciavizsgálat, de mindegyik azt célozza, hogy ki lehessen mutatni, ha valakinél fennáll az a szellemi képességek romlásával és pszichés zavarokkal járó tünetegyüttes, amely megnehezíti a mindennapi életet. Összefoglaló néven ezt nevezik demenciának. A demenciavizsgálattal konkrét betegség diagnózisa nem állítható fel, de arra alkalmas, hogy rámutasson, van-e szükség további vizsgálatokra.

Mikor van szükség demenciavizsgálatra?

A demenciavizsgálatnak már szűrővizsgálatként is lehet jelentősége, főleg, mert a feledékenység idősebb életkorban valamilyen szinten mindenkinél jelentkezik, de nem minden esetben kóros. Emiatt inkább azt kell eldönteni, hogy a feledékenység jelez-e valamilyen betegséget. Ennek eldöntését segítheti egy demenciateszt elvégzése.
Demenciavizsgálatot szűrővizsgálatként az országos szűrőkamionos programhoz kapcsolódva a Szociális Klaszter és a Katolikus Szeretetszolgálat is végzett már. Itt az egyéb vizsgálatokon már átesett 55 év felettieknek ajánlottak demenciaszűrésre alkalmas Mini-Cog tesztet. Ilyen lehetőségek rendszeresen vannak különböző programokon.
Szűrővizsgálat-jelleggel inkább a tudatosabb emberek kérnek demenciatesztet, jellemzően olyan esetekben, amikor nem jut eszükbe, hova tettek tárgyakat. Súlyosabb eseteknél már inkább a rokonság unszolására történik meg a vizsgálat.

Mit diagnosztizálnak vele?

A demenciavizsgálattal nem diagnózist állítanak fel, hanem csak felhívják a figyelmet a problémára. Ezt követően kell neurológushoz vagy pszichiáterhez fordulni, aki a tünetek, majd képalkotó vizsgálatok, laborvizsgálatok, neuropszichiátriai tesztek alapján meg tudja mondani, milyen konkrét betegség okozza a demenciát.

Milyen betegség szűrhető vele?

A demenciavizsgálattal a szellemi képességek romlásával, mellette pedig pszichés zavarokkal járó demencia szűrhető. Az ilyen esetek 60 százalékát az Alzheimer-kór okozza, egyéb esetekben ritkább betegségek állnak a hátterében. Ezek többsége szív- és érrendszeri, amely miatt úgynevezett vaszkuláris demencia alakul ki. A háttérbetegségek diagnózisának felállításához már egyéb vizsgálatokra is szükség van.

Milyen gyanú esetén végeznek demenciavizsgálatot?

Akkor van szükség demenciatesztre, ha felmerül a gyanúja, hogy valakinél nem egyszerű feledékenység okoz problémát vagy pszichés zavartságot, hanem súlyosabb állapot.

Hogyan végzik a demenciavizsgálatot?

A demencia gyanúja legegyszerűbben az órateszttel erősíthető meg. Maga a teszt nagyon egyszerű, a szakorvosok a betegség követése során is gyakran használják. A vizsgálatot úgy kivitelezik, hogy a beteg előtt egy üres A4-es papírlapra kört rajzolnak, majd megkérik, hogy képzelje el, hogy az egy óra számlapja, és rajzolja be rajta a számokat, majd a kis- és nagymutatót úgy, hogy az óra például 3/4 3-at mutasson. Ez egy rendkívül egyszerű, szűrőjellegű teszt, a szellemi hanyatlásban nem szenvedők számára semmiségnek tűnik.
A demencia előrehaladtával azonban nehéz lehet a számok berajzolása. A vizuális és a térbeli memória sérülése miatt még a számok pontos elhelyezése az órakörben is nehézséget okozhat. Hasonlóképpen gondot jelenthet a mutatók berajzolása, sorrendjük eltalálása.
A mini kognitív teszt (Mini-Cog teszt) ugyancsak alkalmas a demencia szűrésére. A teszt során a betegnek három szót kell megjegyeznie, majd elé tesznek egy óratesztet, amelynek elvégzése után vissza kell mondania a három szót. A tesztet egy algoritmus alapján értékelik ki, amelyben számít, hogyan sikerül az órateszt, illetve hogy a beteg mennyire és hogyan emlékszik a szavakra.
A rövid távú memória az úgynevezett MMSE-teszttel (Mini Mental State Examination, vagy magyarul Mini Mental Teszt) is vizsgálható. Ez olyan kérdéssorozat, amely a memória különböző funkcióit és a magasabb rendű kéregműködéseket is vizsgálja. Egyebek mellett szerepelnek benne orientációs kérdések, amelyek arra kérdeznek rá, hogy milyen hónap vagy nap van, vagy éppen hányadik emeleten tartózkodik a beteg. Vannak a vizsgálatban memóriatesztek is. A figyelemmel és a számolási készségekkel kapcsolatos problémákra olyan feladat során derülhet fény, amelynél az orvos megkéri a beteget, hogy 100-ról indulva például hetesével számoljon visszafelé, vagy éppen betűzzön visszafelé egy szót.
Van olvasási-értési feladat, mellette mérik az íráskészséget is. Olyan feladat is van, amelynél két egymást is metsző ötszöget kell pontosan lemásolni. A tesztet az életkor és az iskolázottsági szint alapján értékelik ki. Ezzel a 30 pontos vizsgálattal már a demencia súlyosságát is meg tudják ítélni az orvosok: aki csak tíz vagy annál kevesebb pontot ér el, annál már súlyos demencia áll fenn.

Mennyi időt vesz igénybe a demenciavizsgálat?

Az MMSE-teszt 10-15 perc alatt készül el, a Mini-Cog teszt és az órateszt rövidebb idő alatt, már néhány perc alatt is elvégezhető. Egy részletes neuropszichiátriai vizsgálat, amelynél már a demencia típusát is megpróbálják meghatározni, lényegesen hosszabb ideig tart. Utóbbi viszont már nem tekinthető egyszerű demenciatesztnek.

Milyen szakorvos végzi?

A demenciatesztet akár háziorvos is elvégeztetheti, de szociális szakemberek is értenek hozzá. Neurológusra vagy pszichiáterre csak a további kivizsgáláshoz van szükség olyan esetekben, amelyeknél a teszt problémát jelez.

Kinél nem végezhető?

A vaszkuláris demenciák egy része szélütés után alakul ki, olyankor pedig gyakran sérül a beszédközpont is. Ilyen esetekben a hagyományos demenciatesztek értelemszerűen nem alkalmazhatók, egyéb vizsgálati módszerekre van szükség.

Hasznos tudnivalók a demenciavizsgálatról

Érdemes demenciatesztet végeztetni minden olyan esetben, amikor a demencia legkisebb gyanúja is felmerül, ugyanis az időben megkezdett gondozás nagyban lassíthatja a folyamat előrehaladását.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Egervári Ágnes neurológusnak, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatójának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.