Vitaminhiány miatt híztunk el?

Tudósok szerint, akik vitaminhiánnyal küzdenek, azoknak magasabb a BMI-értéke, vagyis elhízottak.

A vitaminok nem csak abban segítenek, hogy szervezetünk harcoljon a megfázás ellen. A megfelelő vitaminbevitel harcol a súlygyarapodás ellen is. A Journal of the American College of Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint bonyolult kapcsolat van aközött, hogy milyen és mekkora mennyiségű vitamint viszünk be szervezetünkbe és aközött, hogy mekkora a súlyunk.

Napi szükséglet A-vitamin: 1/2 csomag spenót vagy 1 közepes édesburgonya
D-vitamin: 1 tojás és 90 gramm lazac és 1 pohár sovány te
E-vitamin: 1/2 marék pörkölt mandula vagy 1/2 marék pörkölt napraforgómag
Magnézium: 1/2 marék pörkölt tökmag és 60 gramm fekete csokoládé
A kutatók egy 7 évig tartó, 18 ezer amerikai adatait tartalmazó táplálkozással kapcsolatos felmérés eredményeit vetették össze. Itt megállapították, hogy az elhízott felnőtteknek 5-12 százalékkel alacsonyabb volt a mikrotápanyagok bevitele. Emellett néhány specifikus vitaminhiánnyal kapcsolatos megállapítást is tettek. A normál súlyú felnőttekhez képest az elhízottaknak 20 százalékkel alacsonyabb volt az A-vitamin-, C-vitamin-, magnéziumszintjük. Emellett kalcium-, D-vitamin- és E-vitamin-szintjük is alacsonyabb volt a kelleténél.

A vitaminhiány elhízáshoz vezethet

A vitaminhiány elhízáshoz vezethet. Fotó: Getty Images

Mi van a hiány mögött?

Az egyik magyarázat szerint, akiknek magasabb a BMI értékük, olyan élelmiszereket esznek, amiknek alacsonyabb a tápanyagtartalmuk. De a kutatók egy másik lehetséges okra is felhívják a figyelmet, miszerint az elégtelen tápanyagbevitel hozzájárulhat az elhízáshoz. Az A-vitamin szabályozza például a zsírsejtek felbontó hormonokat, tehát szerepet játszhat az egészséges testtömeg fenntartásában. Emellett ennek a vitaminnak szerepe van a leptin nevű hormon - ami felelős az éhségérzetért, és azért, hogy mennyi zsírt tárol a szervezetünk - működésében is. Vagyis, ha a szervezet nem kap elég A-vitamint, az hatással lehet a testtömegre.

A kutatás kimutatta, hogy az összes vizsgált felnőtt 40 százaléka - függetlenül a súlyától, a BMI értékétől - nem visz be szervezetébe elegendő mennyiségű A-, C-, D-, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot.

Eleinte csak a nadrágot érezzük szűkebbnek, aztán a blúzok is feszülnek, majd megjelennek az első úszógumik... A súlygyarapodás folyamatát érdemes még csírájában elfojtani, mert minél jobban domborodik a hasunk, annál nagyobb kockázatnak tesszük ki egész szervezetünket. Ha kíváncsi a hasielhízásveszélyeire, olvassa el cikkünket, kattintson!

A tanulmányról szóló cikk a prevention.com oldalon jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)