Jobban félünk a háborútól, mint a jód káros hatásaitól?

A legtöbben inkább a téli időszakban szoktak odafigyelni a megfelelő vitaminfogyasztásra, ez azonban a tavaszi és a nyári időszakban is legalább ilyen fontos. Az immunrendszernek ugyanis ilyenkor is szüksége van a támogatásra, a jó idő beköszöntével mégis csökkenni szokott az érdeklődés a C- és D-vitamint iránt. A jód iránti kereslet ezzel szemben jelentősen megugrott a háború hírére.

Az elmúlt két évben - nem véletlenül - nagyon megnövekedett az érdeklődés az egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos hírek iránt. Mindenki azzal foglalkozott, hogy milyen gyógyszerek lehetnek hatásosak a koronavírus ellen; milyen vitaminokat kell szedni, hogy megerősítsük az immunrendszerünket; és milyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak, illetve mit lehet ezek ellen tenni. Azonban ennek egy pillanat alatt búcsút intettünk, amint kitört a szomszédos országban a háború. Az internetes keresési eredmények alapján ugyanis úgy tűnik, hogy innentől kezdve nagymértékben visszaesett az érdeklődés az egészséget érintő cikkek és termékek iránt.

Elindult a pánikvásárlás

Jódtablettákért indult roham a magyar patikákban.

Ahogyan a koronavírus-járvány kezdetekor hiány keletkezett élesztőből vagy lisztből - nem is beszélve a vécépapírról -, az orosz-ukrán háború kitörésének hírére az utóbbi hetekben üzemanyagból és jódból kezdtek pánikszerűen betárazni az emberek. A jód iránti kereslet drasztikus növekedését egyértelműen a nukleáris katasztrófától való félelem váltotta ki, az egészségügyi szakértők azonban már több ízben is próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem jó megoldás.

pajzsmirigyvizsgálat
Nem ajánlott a jód nagy mennyiségű szedése, hacsak pajzsmirigy-problémáink nem indokolják.Fotó: Getty Images

"Nem tanácsos különösebb indoklás nélkül nagyobb mennyiségben fogyasztani, ugyanis hatással lehet a hormonháztartásra. Emellett az is probléma, hogy így éppen azok a vásárlók nem fognak jódtablettához jutni, akiknek szükségük lenne rá" - emelte ki Jánvári András, e-kereskedelmi szakértő, aki egyben a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója is.

Vitaminfogyasztás terén tudatosabbak lettünk

A szakértő elmondta továbbá, hogy az idei év első pár hónapjában nagyon hektikus volt az érdeklődés a C-, illetve a D-vitamin iránt. "A pandémia során nagyon jól látszott a keresési és vásárlási eredményekből, hogy a médiában rendre előkerült a vitaminfogyasztás szükségességének témaköre. Az viszont elmondható, hogy az elmúlt években sokkal tudatosabbak lettünk hazánkban a vitaminbevitelt illetően. A lakosság nagyobb aránya ismerte meg, hogy érdemes vitaminokat is használni az egészségmegőrzés érdekében, bár előfordul, hogy továbbra is hullámzó az érdeklődés" - fogalmazott Jánvári András.

Már javában a nyárra készülünk

A november és a december tehát jellemzően az immunerősítésről szokott szólni, ezért ilyenkor átmenetileg megugrik a kereslet a vitaminok iránt. A tavasz beköszöntével azonban mindezt lecseréljük fogyókúrás termékekre. "A fogyókúrák esetében sokan a 'csodában' reménykednek, és elhiszik, hogy pár tabletta beszedése elegendő ahhoz, hogy megváltozzon a megjelenésük. Pedig, ha valakinek nem szerencsés a genetikája, akkor helyes táplálkozás, életmódváltás és rendszeres mozgás nélkül nem igazán fog eredményeket elérni" - figyelmeztetett a szakértő.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)