Ez a vitamin segíthet elkerülni a demenciát

Egy új kutatás szerint a D-vitamin szedése segíthet a demencia megelőzésében. A vizsgálatban az amerikai Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ több mint tízezer tagja vett részt.

A D-vitamin és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták a kanadai Calgary Egyetem Hotchkiss Agykutató Intézet és a brit Exeteri Egyetem kutatói az amerikai Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12 388 résztvevőjének bevonásával. Az erről készült tanulmány szerint – ami a Alzheimer's & Dementia című szaklapban jelent meg – az alanyok átlagéletkora 71 év volt, és amikor jelentkeztek a vizsgálatra, még nem voltak kimutathatók rajtuk a demencia tünetei. A csoport 37 százaléka (4637 fő) szedett D-vitamin-kiegészítőket – írja a Medicalxpress.

D-vitamin, demencia, megelőzés, elbutulás, öregkor, időskor, kutatáés, felmérés, prevencia, memória
Egyre több előne lát napvilágot. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport megállapította, hogy a D-vitamin szedése összefüggésbe hozható a hosszabb ideig tartó demenciamentes élettel: 40 százalékkal kevesebb embert érintett a demencia azok közül, akik szedték a D-vitamint. A teljes mintában 2696 résztvevőnél alakult ki demencia tíz év alatt, közülük 2017-en (75 százalék) a demencia diagnózisát megelőzően nem szedtek D-vitamint, 679-en (25 százalék) pedig szedtek.

Nőknek még nagyobb segítség

Eredményeink kulcsfontosságúak, hiszen bizonyítékot találtunk arra, hogy a kognitív hanyatlás kezdete előtti vitaminpótlás különösen előnyös – mondta el a kutatás vezetője, Zahinoor Ismail, a Calgary és az Exeteri Egyetem professzora. Bár a D-vitamin minden csoportban hatásos volt, a kutatócsoport azt találta, hogy a nőknél a férfiakhoz képest szignifikánsan nagyobb hatást értek el vele. A D-vitamin hatása jelentősen nagyobb volt azoknál is, akik nem hordozták az APOEe4 gént. Ez az a gén, ami az Alzheimer-kór demenciájának magasabb kockázatát jelenti.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az alacsony D-vitamin szint összefügg a demencia magasabb kockázatával. A D-vitamin ugyanis részt vesz az agyban lévő amiloid kiürítésében, amelynek felhalmozódása az Alzheimer-kór egyik jellemzője. Azt is megállapították, hogy a D-vitamin segíthet megvédeni az agyat egy olyan fehérje felhalmozódásától, amely szintén szerepet játszik a demencia kialakulásában.

A demencia megelőzése, vagy akár kialakulásának késleltetése létfontosságú, tekintettel arra, hogy évről évre növekszik az érintettek száma. Az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin kiegészítők szedése előnyös lehet a demencia megelőzésében vagy késleltetésében, ám ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség. Ehhez pedig a résztvevőket a D-vitamin mellett placebo szedésére kérjük, és memória- illetve különféle gondolkodási teszteket végeztetünk majd el velük – emelte ki a tanulmány társszerzője, Dr. Byron Creese.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra