Vitaminokat szedni csak pénzkidobás?

A legfrissebb elemzések szerint a vitamin- és ásványianyag-tabletták lehet, hogy többet ártanak, mint használnak. Ezek ugyanis a reklámokban harsogó ígéretek ellenére összességében nem növelik meg az immunvédelmet, s nem képesek megóvni bennünket a betegségektől.

Ha jön az influenzaszezon, tömegek igyekeznek azzal védeni magukat, hogy az immunrendszerük erősítésére vitamin- és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítőket szednek. A többség bizonyosan nem hallott róla, hogy egy 2013-ban a University of Warwick és a Johns Hopkins Medical School által készített tanulmány szerint a vitamintablettáknak gyakorlatilag nincs hosszú távú egészségügyi előnyük jól táplált felnőttek esetében, sőt akár károsak is lehetnek.

A kutatást ezért indították, hogy megszűnjön a fogyasztók félrevezetése. A brit étrendkiegészítő-ipar önmagában 650 millió fontot, 2013-as árfolyamon mintegy 235 milliárd forintot forgalmazott. A szakértők arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ezeken a csatornákon beszerezhető vitaminok nem alkalmazhatók krónikus betegségek megelőzésére.

Táplálkozásunk gyakorta szegény bizonyos tápanyagokban, ám az első lépés az étrend dietetikus segítségével történő átalakítása kell, hogy legyen, a tabletták és kapszulák marokszámra történő bekapdosása helyett! Tudjuk, mi van bennük és mire jók? Kattintson! Edgar Miller, a John Hopkins School of Medicine szakértője akkor azt mondta: „ezek a cégek a tudatlanságunkra, ismerthiányunkra alapozva építik termékeik marketingjét, s azt igyekeznek elhitetni, hogy az étrendünk egészségtelen, de tudnak segíteni annak hiányosságain, és megállítják a krónikus betegségeket.” Más tanulmányokból azóta kiderült, hogy a kiegészítők felhasználásának komoly káros hatásai is lehetnek, esetenként például növelhetik a rák vagy a szívbetegségek kockázatát.

Válogassuk meg, hogy juttatjuk szervezetünket vitaminokhoz

Ugyanakkor a brit egészségügyi és szociális ellátást felügyelő Nemzeti Egészségügyi Intézet (NICE) szerint azoknak, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak, meg kell fontolniuk a kiegészítők szedését. A terhes nőknek és a kismamáknak például szedniük kell D-vitamint, amíg a szoptatást abba nem hagyják, valamint folsavra is szükségük van, a szervezetük kalcium- és foszfátszintjének szabályozásához, hogy megőrizzék csontozatuk egészségét. A folsav ráadásul a magzat gerincfejlődésében is fontos. A hat hónap és öt esztendő közötti gyerekeknek pedig ajánlatos az A-, C- és D-vitamin különösen, ha válogatósan esznek. Azoknak pedig, akik keveset vannak a napon, tanácsos D-vitamint szedni.

A vita azonban változatlanul élénk. Az orvosok közül sokan úgy vélik, hogy természetes módon nem minden esetben lehet fedezni a szervezet teljes vitaminszükségletét, s ezért szükségesek a kiegészítők. Abban azonban egyetértenek, hogy a zsírban oldódó vitaminoknak (például az A-nak és a D-nek) nagyobbak a toxicitási kockázatai, mint a vízben oldódó (például C) vitaminoknak.

Dr. Oyinlola Oyebode, a Warwick Medical School docense egyetért azzal, hogy felesleges eltúlozni a kiegészítők veszélyeit. De nem rajong értük. „Nem nevezném ténynek, hogy a vitamin-kiegészítők beszerzése és fogyasztása teljes pénzkidobás, mivel a Cochrane az egészségügyben praktizálók,kutatók, betegeket támogató jogászok stb. globális független nonprofit szervezete, amely többek között rendszeresen beszámolókat tesz közzé az elfogadott egészségügyi ismeretekről, megállapításokról.)

Forrás: Independent

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: