Az algaolaj kiváló omega-3 zsírforrás

Az algaolaj az omega-3 zsírsavak (DHA) lehetséges forrása, és javítja a vér koleszterinszintjét is.

Az omega-3 dekozahexaénsavval (DHA) kiegészített algaolaj csökkentheti a vér triglicerid (TG) szintjét, és növeli a nagy sűrűségű (HDL), illetve az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin szintjét derült ki egy tanulmányból, melyet a Cleveland Clinic, a Harvard School of Public and Health és a Brigham and Women Hospital amerikai kutatói végeznek.

Az értékes omega-3 zsírsavak

A dekozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA) omega-3 zsírsavak, amelyek a zsíros halakban, például a lazacban, a tonhalban és a makrélában találhatók. Mindkét zsírsav fogyasztása ajánlott, de nagyobb mennyiségben javasolt terhes vagy szoptató nőknek, illetve azoknak, akiknél a szívkoszorúér betegségének kockázata fennáll. Omega-3 zsírsavak főként azokból a vadon élő halakból nyerhetők, amelyek tengeri algával táplálkoznak. Azonban túlhalászás és egyéb okok miatt ezeknek a halaknak a populációi szigorúan szabályozottak. A halgazdaságok megkísérelték a hiányt kitölteni és gondoskodni más halszerzési módról, de a gyakorlatban nehéz megvalósítani, mert környezetvédelmi aggályok merültek fel.

Az algaolaj, mint omega-3 forrás

Az algaolaj jó alternatíva lehet az omega-3 zsírsavak pótlására, de ennek hatását a szívkoszorúér-betegség kockázati tényezői esetében nem vizsgálták meg alaposan. Ezért ez a legújabb tanulmány azért készült el, hogy fény derüljön az algaolaj és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közötti kapcsolatra, így például a magas vérnyomásra vagy a magas trigliceridszintre (TG).A vizsgálatok 1996 és 2011 között, összesen 485 résztvevővel zajlottak. A személyek életkora 24 és 59 év közötti volt, és a vizsgálatok többsége hat hétig tartott. A felhasznált algaolaj pótvegyületei EPA-t egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mértékben tartalmaztak. A tanulmány megállapította, hogy az algaolaj pótlásnak hatása volt a TG, a HDL és az LDL koleszterinszintre.

A kutatók a TG szint esetén 15% csökkenést, a HDL koleszterinszintnél 5%, az LDL koleszterinszintnél 8%-os növekedést figyeltek azoknál az alanyoknál, akik algaolajjal egészítették ki a táplálkozásukat. Úgy gondolják, hogy hatásaként a DHA csökkenti a TG szintet, és növeli az LDL koleszterinszintet. Az a folyamat nem ismert, amely szerint a DHA megnöveli a HDL koleszterinszintet.

Az elemzés során a DHA közepes dózisa napi 1,68 gramm volt. Ez megegyezik a valódi pótlás mennyiségével, sokkal inkább, mint az étrendben általában megehető mennyiséggel. Összehasonlításként, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a felnőttek számára, a megfelelő étrend szerint az EPA-ra és a DHA-ra együttesen napi 0,25 grammot határoz meg. Terhes és szoptató nőknek még 0,1-0,2 gramm DHA-t kellene bevennie naponta, és napi 0,05-0,1 grammnak megfelelőt nagyobb csecsemőknek. Az európaiak körülbelül 1-2 adag zsíros halat (például tonhal, lazac, makréla, hering) esznek havonta, habár a javasolt mennyiség heti 2-3 alkalom. Azonban a csökkenő halállomány miatt az alternatív EPA- és DHA-forrás megtalálása egyre meghatározóbbá válik.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Jelenleg algát tenyésztenek, hogy abból DHA-ban gazdag algaolajat nyerjenek, amivel az ételeket fel lehet javítani vagy kiegészítő készítményeket gyártani. Az élelmiszerek már olíva- és repceolajjal, valamint szójatejjel dúsítottak, beleértve a csecsemőtápszereket is. Ha valaki kiegészítőket szed, akkor orvossal ellenőriztetnie kell, hogy megelőzze a mellékhatásokat, különösen azoknál a szívkoszorúér-betegség kockázatával élő embereknél fontos, akik esetleg más gyógyszereket is szednek.

A halolajjal összehasonlítva az algaolaj ugyanannyira hatékony, sőt, az omega-3 zsírsav fenntarthatóbb forrása lehet. Általában véve ezek a kiegészítők a tápanyaghiány leküzdését segítik, amikor az ajánlott mennyiséghez nehéz hozzájutni. Azonban a legjobb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra való törekvés lenne, ennek kell az elsődleges célnak maradnia.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag