Nem jár emelt családtámogatás a laktózérzékeny gyerek után

Áprilistól nem jár az emelt összegű családi pótlék és más kedvezmény sem a laktózérzékeny gyerekek után - írja a babaszoba.hu.

A lap által megkérdezett gasztroenterológus szerint a laktóz-intolerancia kivétele a súlyos betegségek közül azért történt, mert ez a probléma valójában nem számít súlyos betegségnek. "Ez egy állapot, amelyen tejcukrot tartalmazó étel vagy ital fogyasztása előtt egy rágótabletta bevételével segíteni lehet, a laktózérzékenyek problémáit, az étkezésük, gyógyításuk, kezelésük költsége össze sem hasonlítható az alapvető élelmiszerekre allergiás betegek, a vese-, a cukorbetegek, vagy éppen a daganattal küzdők költségeivel" - mondta a babaszoba.hu kérdésére az orvos.

A laktóz-intoleranciáról: egy tabletta segít az állapoton

Ez egy olyan olyan, természetes állapot, amikor a szervezetben születéskor normálisan jelenlévő laktázenzim minősége leromlik. Az ember szervezete arra van beprogramozva, hogy a tejre, így a tejcukorra csak az élet korai szakaszában van szükség, így az enzim aktivitása idővel meg is szűnik. Ha az érintett laktázenzimet tartalmazó tabletta fogyasztása nélkül eszik vagy iszik tejcukrot tartalmazó élelmiszert, akkor sem történik vele végzetes dolog: hasmenése lesz, felpuffad, rossz lesz a közérzete, de amint távozott a laktóz a szervezetéből, a tünetei megszűnnek.

Ételallergia: itt vannak a valódi kiadások

Más a helyzet azonban az ételallergiával, amivel a laktóz-intoleranciát gyakran össze is keverik: ilyenkor a tüneteket kiváltó élelmiszer fogyasztása hosszú távú következményekkel jár, először a bélbolyhok pusztulnak el, amely miatt minden más étel emésztése is nehezebbé válik. Ha például tejfehérje-allergiás valaki, és tejet, tejterméket iszik vagy eszik, akár anafilaxiás sokk is kialakulhat. Ezért kell az ételallergiásoknak szigorú diétát tartaniuk, ami azonban esetenként havi tízezres pluszkiadással is járhat egy család számára.

A cikkben említett rendelet a Magyar Közlöny 2013.01.07-én kiadott 2013. évi. 3. számában jelent meg a 3/2013. (I.7.) EMMI rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról címmel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: