Mit várhatunk a lúgosító étrendtől?

Egyre több celeb kötelezi el magát a lúgosító diéták mellett: Beyoncé, Victoria Beckham vagy éppen Jennifer Aniston is ezt a módszert választotta: szerintük az ilyen étrendtől nem csak fogyni lehet, hanem a gyulladást is csökkenti, sőt a rákot is megelőzi. De vajon mi igaz mindebből?

A lúgosító étrendek hívei szerint, ha túl sok fehérjét, cukrot, koffeint vagy erősen feldolgozott ételeket fogyasztunk, testünk pH-értéke kileng, szervezetünk „elsavasodik”, ez pedig hízáshoz és betegségekhez vezet. Az elmélet szerint ez ellen úgy lehet védekezni, ha friss zöldségeket és gyümölcsöket, valamint más, szintén lúgosító ételeket fogyasztunk: ilyenek a szójaalapú ételek, egyes diófélék, magvak. Ezzel párhuzamosan fokozatosan el kell hagynunk étrendünkből a savasító ételeket: a húsokat, halakat, tejtermékeket, feldolgozott ételeket, fehér cukrot, fehér lisztet és a koffeint.

Az az ötlet, hogy megcélozzunk egy ideális pH-szintet, korántsem új, az elmúlt évtizedekben sokszor felmerült. A gond abban rejlik, hogy testünk étrendünktől függetlenül megtartja pH-szintjét, erre ugyanis több mechanizmust tart fent. Már csak azért is, mert szervezetünk különböző részei esetében más és más a megfelelő pH-érték. Így például a gyomor normális esetben 1,35 és 3,5 között mozog, savasnak kell lennie az emésztés érdekében. A vérünknek ezzel szemben enyhén lúgos kémhatásúnak kell lennie, 7,35 és 7,45 között.

A lúgosító diéta növényi táplálkozásra sarkall

A lúgosító diétákat propagálók ezzel szemben akár naponta többször is ellenőrzik vizeletük pH-szintjét, hogy meggyőződhessenek arról: testük nem savasodott el. Ez idő- és pénzkidobás, hiszen sem az étrend, sem pedig az anyagcsere-folyamatok nem befolyásolják a vizelet pH-értékét, az elfogyasztott táplálék pedig nincs hatással a vér pH-szintjére. A vizelet savasságának vagy lúgosságának sincs semmi köze ahhoz, hogy mennyit hízunk, milyen gyulladás van szervezetünkben vagy hogy állunk a rákkal.

Ezt egye, ha ég a gyomra!

Mindez mégsem jelenti azt, hogy a lúgosító diétának nincs értelme. Azzal, hogy növényi alapú táplálkozásra sarkall, valamint azt javasolja, hogy gabonadiétán - élnek, kevesebb eséllyel jelentkeznek krónikus betegségek, valamint bizonyos típusú rákok. Azt azonban nem tudni, hogy ez pusztán az étkezésnek köszönhető, vagy más életmódbeli tényezők is közrejátszanak.

Ami pedig testsúlyunkat illeti, a teljes kiőrlésű magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend jó kezdet lehet egy egészségesebb életmód eléréséhez – de még ekkor is figyelnünk kell arra, mennyit eszünk, a rendszeres testmozgásról nem is beszélve. Hogy Victoria, Beyoncé vagy Jennifer jól néz ki, az nem a lúgosító étrend miatt van.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: