A Crohn-betegek diétája

Ez az idült bélbetegség ma még nem gyógyítható meg véglegesen: jó és rossz periódusok váltakozásával a beteg egész életét végigkíséri.

A Crohn-betegek egy részénél a bélgyulladás mellett bőr-, szem-, száj- és ízületi elváltozások is felléphetnek.

A Crohn-betegségben kialakuló gyenge tápláltsági állapot oka a csökkent táplálékfelvétel mellett a felszívódási zavar, a fokozott katabolizmus és a bélben történő fehérjevesztés stb. A táplálkozást az étvágytalanság, hányinger, hasi fájdalom és sokszor a helytelen diétás megszorítások is rontják. Manapság a Crohn-betegségben a diéta veszített a jelentőségéből. A legfontosabb étrendi tanács, amit a betegnek adhatunk, hogy táplálkozzon bőségesen - hiszen energiaigénye az egészségeseknél nagyobb -, és csak azokat az ételeket kerülje, amelyek egyértelműen provokálják a tüneteket, vagy egyéb panaszokat okoznak.

Régebben a fokozott cukorbevitelnek és az átlagosnál kevesebb rostfogyasztásnak szerepet tulajdonítottak a betegség kialakulásában, ezért rostdús étrendet és kisebb cukorfogyasztást ajánlottak. Ennek a diétának az eredményei azonban nem meggyőzőek. Sokan halolajfogyasztást javasoltak, s ettől láttak javulást. Napjainkban az ésszerűtlen diétás megszorításokat, mint pl. a tejtermékek és sültek mellőzése, igyekszünk elkerülni.

Gyermekkorban a gyógyszeres terápia igen aktív, mert nemcsak a betegség tüneteinek enyhítését kell elérni, hanem a gyermek fejlődésének feltételeit is biztosítani kell.

A stressz, a testi megerőltetés rosszabbodáshoz vezethet, de sok esetben éppúgy nem ismerjük a visszaesést kiváltó okot, mint magát a betegséget előidéző okokat sem.

Bár a betegség krónikus formában zajlik, előfordul, hogy bizonyos idő elteltével a tünetek megszelídülnek. VIII./9., 2000. Szeptember

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: