Veszélyes megenni az odaégett ételeket?

Mindenkivel előfordul időnként, hogy túl sokáig hagyja az ebédjét vagy vacsoráját a sütőben, a tűzhelyen vagy akár a kenyérpirítóban, ezért az étel megég. Sokan emiatt ki is dobják az egész adagot, míg mások csupán az égettebb, fekete részektől szabadulnak meg. Olyanok is vannak azonban, akik nem zavartatják magukat, és égetten is megeszik az ételt, mert már annyira éhesek, vagy egyszerűen csak szeretnének élelmiszert kidobni. Ez utóbbi szokás azonban kockázatokat is rejthet.

Tényleg veszélyes az odaégett pirítós? – ezzel a kérdéssel keresték meg a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). A szakértők válaszát ebben a Facebook-bejegyzésben is elolvashatod, de az alábbiakban mi is ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

égett étel
Komoly kockázatokat is rejthet az égett ételek elfogyasztása. Fotó: Getty Images

Maradjunk annyiban, hogy jobb, ha nem eszed meg

Az odaégett ételek rendszeres fogyasztása hosszú távon komoly kockázatokat rejthet. A „túlsütés” – 120 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten történő hevítés – hatására a szénhidráttartalmú élelmiszerekben akrilamid keletkezik. Ez a szerves vegyület jellemzően  bő zsiradékban vagy sütőben történő sütésnél, grillezéskor vagy pörkölés során jön létre az ételekben, amikor az ételek „barnulását” előidéző, illetve számos ízösszetevő kialakulását is eredményező, úgynevezett Maillard-reakció végbemegy. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) álláspontja szerint azonban az akrilamid potenciálisan növelheti a rákos megbetegedések kockázatát, minden korosztályban.

Megehetjük az ételt, ha rászállt egy légy?
Ahogy melegszik az idő, az asztal körül egyre gyakoribb – nem szívesen látott – vendég a légy. Vajon ha rászáll az ételre, az még biztonságosan fogyasztható? Ennek eldöntéséhez adunk segítséget.

Másban is van akrilamid

A Nébih tájékoztatása szerint egyébként nem az égett ételek elfogyasztása az egyetlen mód, ahogy akrilamidot juttatunk a szervezetünkbe. Ez a vegyület ugyanis alapból megtalálható egyes élelmiszerekben,  például a különböző sült burgonyatermékekben – úgymint a hasábburgonyákban, a krokettekben és a burgonyaszirmokban –, a kávéban, kekszekben és kenyerekben is.

„Mivel az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az étrendből, nagy jelentősége van a bevitel csökkentésének az otthoni főzési szokások módosításával és a változatos étrenddel. Az összetevők kiválasztása és az alkalmazott sütési/főzési hőmérséklet befolyásolja a különböző élelmiszerek akrilamidtartalmát” – hívták fel a figyelmet a szakértők.

Így csökkentheted a kockázatot

Először is fontos leszögezni, hogy az akrilamidszint közvetlen kapcsolatban van az élelmiszerek „barnaságával”, ezért erre különösen figyelned kell. A Nébih szerint az alábbiak betartásával jelentősen mérsékelheted az étkezések során bevitt akrilamidmennyiséget:

  • Mindig tartsd be az élelmiszer csomagolásán feltüntetett, ajánlott sütési időt és hőmérsékletet!
  • Kerüld a túlfőzést, a túlzott ropogósságot és az odaégetést!
  • Ne süsd túl a termékeket, csak enyhén barnára vagy aranysárgára pirítss azokat!

„Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatosan uniós jogszabály rendelkezik, amely előírja az élelmiszer-vállalkozók (gyártók, gyorséttermi láncok és éttermek) számára, hogy tartsanak be bizonyos eljárásokat. Ezek a »kockázatcsökkentő intézkedések« biztosítják, hogy a különböző élelmiszerek akrilamid szintje a jogszabályban megállapított referenciaértékek alatt maradjon – tette hozzá posztjában a Nébih. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra