Tényleg fel lehet oldani üdítőben egy egeret?

Csupán urbánus legenda, vagy a szénsavas üdítőitalok valóban képesek lebontani egy állat, például egy rágcsáló testét? A választ a világ egyik legismertebb italgyártója adta meg pár évvel ezelőtt – nem számítva arra, hogy ezzel hatalmas botrányt vált ki.

Ha már városi legendák, talán sokan hallották a történetet az egyszeri fogyasztóról, aki hazaérve a boltból kiöntene magának egy pohár üdítőt, de a dobozból egy döglött egeret lát meg kipottyanni. Mint azt a Telex Észkombájn rovata írja, hasonló indokkal számos per zajlott az elmúlt évtizedek során az Egyesült Államok bíróságain. Legutóbb 2009-ben állította azt egy férfi, hogy amikor vett egy doboz Mountain Dew üdítőt egy automatából, abban egy döglött egérre bukkant. Mélységes felháborodásában jogi útra terelte az ügyet: kártérítést követelt a terméket gyártó PepsiCo vállalattól, egészen pontosan 75 ezer dollár értékben.

üdítősdobozok
A szénsavas üdítőitalok erős savakat tartalmazhatnak összetevőként. Fotó: Getty Images

A cég jogászai igazán erős stratégiát dolgoztak ki a tárgyalásra. A bizonyítékként bemutatott doboz gyári száma alapján meghatározták a palackozás idejét, amely 15 hónappal a termék kibontása előttre esett. Magyarán a döglött állatnak 15 hónapig kellett volna konzerválódva az italban lötykölődnie. Csakhogy a PepsiCo által tanúként felkért állatorvos szakvéleménye alapján ez lehetetlen, mert az üdítő citrom- és foszforsavtartalma ennyi idő alatt kioldotta volna a rágcsáló csontjaiban lévő kalciumot, testét zselészerű állagúvá változtatva. Ehhez képest hasonló elváltozás nem mutatkozott meg a felperes által szintén bizonyítékként beszolgáltatott egér testén.

Az érvelés tehát mindenképpen a PepsiCo igazát látszott alátámasztani, más kérdés, hogy ez utólag aligha tölti el örömmel a vállalat vezetőit. A sajtó ugyanis hamar felkapta az ügyet, és rövidesen országszerte akörül forgott a közbeszéd, hogy vajon egy olyan ital, amely ezt teszi egy rágcsáló testével, hogyan hat a fogyasztók szervezetére, beleértve például a gyerekek fogazatát. A jogászok, észlelve a bajt, megpróbálták más irányba terelni az érvelésüket, de addigra a cég lépéskényszerbe került a kialakult helyzet miatt. Így végül inkább peren kívül megegyezett a szerencsés felperessel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra