Őrült diéták nyomában

Mutattunk már be régi, sokak által ismert diétát és új, sztárok által népszerűsített kúrákat is. Folytatva az eddigi hagyományokat, ezúttal is egy régi és egy új táplálkozási rendszert vizsgálunk meg.

Atkins-féle fogyókúra

Ez a rendszer ugyancsak egy orvos nevéhez fűződik (lásd még Dr. Howard William Hay – Hay-féle szétválasztó kúra). Dr. Robert C. Atkins a 70-es évek elején rukkolt elő elméletével, miszerint a szénhidrátot ki kell űznünk táplálkozásunkból. A fehérje és a zsír viszont megengedett, abból bármennyit lehet enni. Világszerte több tízmillióan követték az Atkins-féle módszert, és a sok negatív vélemény és kutatás ellenére ma is számos rajongója akad.

Előnyök:

 • könnyű a szabályrendszer, egyszerű követni
 • látványos fogyást eredményez

Hátrányok:

 • a mai kutatási eredmények alapján nagyon sok betegség alakul ki a kúra hosszabb távú követése miatt (szív- és érrendszeri gondok, koleszterinproblémák, veseelégtelenség, vitaminhiány)
 • nem tesz különbséget a jó- és a rossz szénhidrát között, minden szénhidrátot egyértelműen elutasít
 • egyoldalú táplálkozásra biztat, így hamar jelentkeznek a kellemetlen mellékhatások (fáradékonyság, ingerlékenység, kimerültség)

Ha emellett a diéta mellett tennék le a voksukat, javasoljuk, hogy szabják át a modern korra: a fehérjedús táplálkozásban kapjon helyet a zöldség, a gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabona, de szénhidrátot este már ne együnk! Így ezt az életmódot akár egész életünkön keresztül tarthatjuk.

A gyermekevőeszköz diéta

A diéta során ehetünk bármit, csak mindenből gyerek adagot. Hasonlatos a ’Zóna’ diétához, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben gyerek tálból, gyerek evőeszközzel eszünk. A mindig tip-top Liz Hurley modell is emellett a módszer mellett kardoskodik, és ha ránézünk, elismerhetjük: valóban hatásos.

Előnyök:

 • semmilyen változtatást nem igényel táplálkozásunkban, ezért könnyű az átállás és a követés is a hétköznapokban
 • nincs tiltólistán egy étel sem
 • az egyszerű logika miatt - ha kevesebbet eszünk, akkor fogyunk –, biztosan hatásos

Hátrányok:

 • semmilyen változtatást nem igényel táplálkozásunkban, ezért az egészségünk számára káros élelmiszereket nem zárjuk ki
 • csak a mennyiségre, a minőségre nem figyel
 • étteremben, vagy vendégségben nehéz megvalósítani, de legalábbis magunkra vonjuk a körülöttünk lévők figyelmét, amikor gyerektálat és evőeszközöket kérünk

Ennek a kúrának a mennyiség csökkentése a kulcsa. Ha a minőségre is odafigyelnénk, sokkal hatékonyabb eredményt lehetne elérni. Ha pedig szeretnénk egy olyan hasonló módszert, amivel nem hozzuk nyilvános helyen magunkat kellemetlen helyzetbe, akkor térjünk át a pálcikás étkezésre, mert azzal egyszerre nem lehet sok ételt a szájba tenni. Így a telítettségről eljut az információ az agyba, és biztosan nem fogjuk túlenni magunkat.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)