Miért nincs értelme a testtömegindexnek?

Akármennyire is univerzálisan elfogadott standard a BMI-index, egy New York-i cég, a Body Labs rámutatott, hogy mennyire téves képzeteken is alapszik az ideális testtömeg mérőszáma.

Míg legtöbben csak a mérlegre lépünk rá, hogy megnézzük, hány kilósak vagyunk, az orvosok ehelyett a testtömegindexre (BMI) hivatkoznak: ezt akkor kaphatjuk meg, ha elosztjuk kilogrammban mért testtömegünket méterben mért magasságunk négyzetével. Mi a baj vele?

Publikációjukban hat olyan ember szerepel, akiknek BMI-je egyformán 25,4, ezzel pedig a hivatalos értékelések szerint mindannyian túlsúlyosnak számítanak – jóllehet mindannyian 78 kilósak és 175 cm magasak. (A BMI szerint a 25 felettiek túlsúlyosnak, a 30 felettiek pedig elhízottnak számítanak.) A rendszer szerintük ott hibázik, hogy a különböző testformáknak is lehet ugyanakkora BMI-jük, mivel az izmok és a csont sűrűbb, mint a zsír - egyes embereknek pedig például sokkal több súly esik a lábára.

Kíváncsi a BMI-indexére? Kattintson ide és számolja ki!

A BMI azonban csak a testsúlyt és a magasságot figyeli, így teljesen figyelmen kívül hagyja a súlyeloszlást, tehát a kondíciónkat vagy testünk formáját egyáltalán nem érinti. A kutatók szerint egy nagyon jó kondícióban lévő sportolót is lehet túlsúlyosnak vagy éppenséggel elhízottnak kategorizálni – ez a "félrekategorizálás" pedig egy rosszabb ön- vagy testképpel rendelkező embernek kifejezetten pusztító hatású lehet.

Ráadásul a BMI sokszor indikátornak sem használható jól: egy átlagos testtömegindexű emberrel a rendszer nem nagyon foglalkozik, de akiknek emellett terhelődik nagyobb tömeg a testére, az például indikátora lehet a cukorbetegségnek vagy szív- és érrendszeri panaszoknak is.

A test arányai sokkal többet elárulnak egészségi állapotunkról, mint a kilók

A BMI ráadásul az élsportolókat, távfutókat vagy rögbijátékosokat is ugyanolyan tömeg- és magasságkategóriák szerint értékeli, mint azokat, akik egyáltalán nem mozognak. Ez pedig ellentmond a manapság egyre gyakrabban hangoztatott véleménynek, ami szerint a testzsírszázalék és a test arányai és eloszlásai sokkal jobban árulkodnak egészségünkről, mint az, hogy hány kilót nyomunk.

Májusban pont ezzel kapcsolatban szólaltak fel a brit Oxford Brookes University kutatói: szerintük a BMI-nél testünk arányai sokkal jobban árulkodnak arról, hogy mi van egészségünkkel. A kutatók szerint fogjunk egy cérnát, ami olyan hosszú, mint amilyen magasak vagyunk, ezt hajtsuk félbe és nézzük meg, hogy ez átéri-e a derekunkat. Ha igen, és lötyög a szív- és érrendszeri problémák .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: