Miért etet minket túl az agyunk?

A túlsúly nem a testről, hanem az agyról szól: a túlevés és a kényszeres evés például csak attól függ, hogy agyunk hogyan produkál olyan ősi evési szokásokat, amelyek a mai körülmények között már egyáltalán nem lenne szükség.

Az MIT tudományegyeteméről érkező egyik tanulmány azt állítja, hogy a "normális" evés és a túlevés agyunk különböző területein van vezérelve és ha ezeket megismerjük, megtanulhatjuk és kezelhetjük, hogy hogyan állítsuk le a sóvárgást, mielőtt leülnénk enni.. megint.

A zabálás pszichológiája Dr. Túry Ferenc pszichiátertől megtudjuk, mi okozza a csokoládéfüggőséget, miért eszünk többet a kelleténél, lehet-e ételfüggőségről beszélni. Kattintson a videóért! Az említett ősi szokás egyszerű és évezredekkel ezelőtt alakult ki: éheztünk, amikor pedig ételt találtunk, akkor azonnal felfaltuk, hiszen az életünk múlt rajta. Ugyan a világ nagy részén nem kell az ételhiány miatt aggódni, a mai napig úgy viselkedünk, mintha mégis kellene. Kay Tye, a tanulmány szerzője szerint nem szoktunk hozzá, hogy mindenhol kalóriadús étel van , bárhova is nézünk - és csak a természetes szelekció mechanizmusával nem is fogunk hozzászokni.

A tanulmányban optogenetikai módszerekkel vizsgálták egerek agyát, azaz az agy különböző területeit vagy "áramköreit" aktiválták azzal, hogy megvilágították azokat. Amikor az egéragy kényszeres evéssel kapcsolatos területeit aktiválták, a már jól táplált egerek azonnal elkezdtek enni, és még akkor is fogyasztottak a cukoroldatból, amikor büntetést kaptak érte. A cukoroldat eléréséhez ugyanis át kellett haladniuk egy olyan pallón, ami megrázta a lábukat. Amikor nem volt elérhető étel, de az áramkör aktív volt, akkor az egerek a padlót vagy a levegőt rágták. Amikor viszont a kényszeres evéssel kapcsolatos területeket nem aktiválták, az egerek nem estek a túlevés bűnébe.

Most kéne abbahagyni...

Most kéne abbahagyni...

Mindez az emberre vonatkoztatva azt jelenti, hogy az agy specifikus területeit kezelve megszüntethetjük a túlevést vagy a kényszeres evést: akár agystimulációval, akár gyógyszerek segítségével. Tye szerint a fókuszált ultrahangos vagy mágneses stimulációk például remekül tudnák az agy kiválasztott területeit aktiválni vagy manipulálni. Hosszú távon - nyilatkozta a kutató -, az izgalmas az lenne, ha az evési ingert valós időben lehetne lekövetni és amikor az érzékelőrendszer megtalálja az agyban az ételkívánást, azonnal ki tudná kapcsolni. Mindezt pedig más addiktív viselkedésminták kezelésére is nagyon jól lehetne használni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra