Így kerülheti el a fogyókúra buktatóit!

Hány fogyókúrán van már túl? Gondolkodott azon, vajon hol rontotta el? Statisztikák szerint az önállóan, mindenféle segítség nélkül fogyókúrázóknak csupán 5 százaléka képes megtartani csökkentett testsúlyát, sokan pedig még lefogyni sem képesek. Segítünk!

Mindenkiben máskor, más miatt érlelődik meg az elhatározás, hogy lead néhány kilót. Nem létezik sablonos eset, mint ahogy nincs sablonos megoldás sem a súlyfelesleg ledolgozására. Az viszont biztos, hogy erős szándék szükséges hozzá - ezt aztán ébren lehet, sőt ébren is kell tartani!

Erre is számos módszer van, hiszen a családtagok, egy internetes fórum, egy pszichológus vagy önsegítő könyvek millióknak segítettek már lefogyni. A lényeg tehát azon van, hogy legyen valami segítség, mert alig van olyan ember, aki képes minden akadályt, buktatót, kísértést leküzdeni egyedül.

A fogyókúrában két nehéz dolog van: elkezdeni és megtartani. Egyrészt ismeretes a halogatásos "technika", amikor valaki mindig holnaptól akar fogyni, másrészt gyakori, hogy valaki elkezdi a fogyókúrát, de elszántsága az első kísértésnél szertefoszlik.

Hogyan kerüljük el ezeket a szituációkat? Például mondjuk el másoknak, hogy mától fogyókúrázunk. Ha nem akarunk "leégni", akkor be kell tartanunk a szavunkat, így könnyebb lesz nemet mondani a csábításnak. A másik, hogy vonjunk be valaki mást is a fogyókúrába, így egymást kontrollálhatjuk, biztathatjuk, megoszthatjuk tapasztalatainkat, jól sikerült étel- és mozgásreceptjeinket. Rögtön társasági programmá válik a fogyókúra, és jó esetben nem ugyanakkor keseredünk el, mint társunk, így képesek leszünk egymást kihúzni a "gödörből".

Ha valaki már többször próbált lefogyni, annak segítséget nyújthatnak a diétán, a mozgáson és a lelki segítésen kívül egyes készítmények is, melyek hatékonyabbá teszik a fogyókúrát, az életmódváltást. Az étvágyat csökkentő gyógyszer csak orvosi receptre, kivizsgálás után szedhető, a zsírlebontást gátló készítmény azonban már recept nélkül is kapható. Sikerélményt nyújthat, hogy a fogyás hamarabb indul be, illetve látványosabb!

A készítményt használók közül sokan számoltak be egy másféle tényezőről is. A kizárólag túlzott zsírfogyasztás, tehát betartatlan étrend esetén jelentkező mellékhatás, a sürgős olajos-zsíros széklet sok diétázó számára intő jel, hogy eltértek a fogyókúra menetétől, jobban oda kell figyelni az étkezésre!

Tűzzön ki maga elé kisebb, könnyebben megvalósítható célokat! Ha reggel eltervezi, hogy ebédre csak egy nagy tányér, zsírszegény levest eszik, és hazafelé nem fagyizik a barátnőjével, ezt a 2 dolgot könnyen megvalósíthatja, és sikerélménye lesz! Ahelyett, hogy "Lefogyok 15 kilót!", határozza el, hogy "Ebben a hónapban 2 kilót szeretnék lefogyni, ennek érdekében zsírszegény diétát tartok."

Ha hónap végén meglesz a 2 kilónyi, sőt esetleg orlisztát segítségével a 3 kilós fogyás is, lendületet kaphat a fogyókúrája.

Vezessen étkezési naplót! Minden falatot, még a kolléganőtől kapott sütikóstolót is írja fel, és ha este ránéz a jegyzeteire, rögtön kiderül, honnan jönnek a nem tervezett kalóriák!

Sokszor hangoztatott tény: a mozgás segíti a fogyókúrát, nélküle sokkal nehezebb leadni a felszedett kilókat. Azt a mozgásformát válassza, ami örömet okoz, maga a mozgás pedig "boldogsághormonok" termelésével segíti majd a jó közérzet kialakítását.

És még valami! Legyen türelmes! Mindenki másként reagál a diétára. Van, akinél gyorsabban beindul a fogyás, de aztán megtorpanások teszik próbára az önfegyelmet, másoknál nehezebben kezdődik a kilók leolvadása, és a mérleg néha még "hízást" is mutat. Ne keseredjen el! Ha kitart, ha segítséget kér, ha csatlakozik egy programhoz, képes lesz hosszú távon egészséges fogyást elérnie!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció