Hogyan hatnak a fogyasztó gyógyszerek - tényleg segít az orvos?

Kórházban fogyókúrázni? Igen! A Szent Imre Kórház Lipid Részlegében évek óta fogadnak elhízottakat, akik 1 hetet töltenek bent, és a szakemberektől megtanulnak lefogyni. Erről beszél az osztály vezetője, dr. Pados Gyula.

A magányosan fogyókúrázók csupán 5 százaléka képes 1 év múltán is tartani az egészségesebb súlyt, arról nem is beszélve, hogy sokan számtalan kudarccal néznek szembe, mert a divatfogyókúrákat próbálják követni, gyakran sikertelenül.

Az átgondolt, működő diétát, az igényre szabott testmozgást tanítja meg a fogyókúrával foglalkozó kórházi osztály, illetve szakavatottaktól kaphat gyógyszeres terápiát szükség esetén az elhízott beteg.

- Meg lehet tanítani a fogyókúrázást? Ez olyan, mint egy tantárgy?

- Igen, az egészséges életmód tanulható. Diétás foglalkozás, videofilmek megtekintése, pszichológus előadása, tornaprogram és személyes odafigyelés kell ahhoz, hogy valaki egy hét alatt tisztába jöjjön az elhízása okaival, a szükséges változtatásokkal. A fővárosi Tétényi úti Szent Imre Kórházban 1983 óta foglalkozunk zsíranyagcsere-zavarokkal, úgynevezett lipidproblémákkal, elsősorban elhízottak testsúlycsökkentő programjával. Egyhetes turnusokban veszünk fel elhízottakat, akik belgyógyászati kivizsgálás után napi 600 kalóriás diétát tartanak - ezt csak kórházi felügyelet mellett szabad végezni. Így átlag 4 kg fogyást érnek el 1 hét alatt. Ez a sikerélmény képessé teszi arra az illetőt, hogy az elsajátított ismeretekkel 1200-1500 kalóriás étrendet tartva fogyjon tovább otthon.

- Hány beteget kezeltek már a Lipid Részlegen?

- 1983 óta 18.000, úgy mondjuk, hogy rizikófaktorokkal terhelt, átlagosan 120 kg-os férfiakat és 101 kg-os nőket kezeltünk osztályunkon. Az elhízottakat a háziorvos utalja be a Lipid Ambulanciára, és előjegyezzük őket kórházi felvételre.

- Mi a tapasztalata: mikor kérnek az emberek orvosi segítséget a fogyáshoz?

- Saját tapasztalatunk egyezik a Tudatos Fogyás Fóruma keretében végzett felméréssel, miszerint az elhízottak 50 százaléka a szomszédoktól, ismerőseitől kér tanácsot a fogyókúrájához! 36 százalék a bulvársajtóból tájékozódik, és csak 12,5 százalék fordul orvoshoz, dietetikushoz! Ugyanakkor tudjuk, hogy a magányosan fogyókúrázóknak csak 5 százaléka tartja meg 1 év után a leadott testsúlymennyiséget, míg orvosi indíttatással és ellenőrzéssel ez 30 százalékra emelhető!

- Mit jelent pontosan az elhízás gyógyszeres kezelése? Milyen gyógyszerek vannak forgalomban Magyarországon?

- 1924, az efedrin felfedezése óta használnak gyógyszereket az elhízás kezelésében. 1938 óta az amfetamin-származékok divatja volt előtérben, ezen gyógyszerek nagy részét (például Gracidin, Desopimon) főleg idegrendszeri mellékhatások miatt már kivonták a forgalomból. Ezeket interneten megvásárolni sem szabad, mivel szedésének súlyos következményei lehetnek! Jelenleg két gyógyszert engedélyeztek, mivel biztonságosan használhatóak fogyókúrában. Az egyik a telítettségérzést, illetve az energialeadást fokozó szibutramin hatóanyagú, a másik az elfogyasztott zsírok egy részét nem engedi felszívódni.

- Hogyan működnek a fogyást elősegítő gyógyszerek?

- A szibutramin a központi idegrendszerben hat, ott befolyásolja hatásosan többek között az étvágy-telítettség központját, de mérsékelt vérnyomás- és pulzusemelkedést okozhat. Az orlisztát másként hat: gátolja a bélrendszerben a lipáz nevű enzimet, mely a zsírfelszívódáshoz szükséges, ezért a zsírok 30 százaléka a széklettel távozik. Viszont ha valaki túl sok zsírt fogyaszt, akkor ez a zsíros székelés panaszokat okozhat - itt tehát a gyógyszer szedése diétával együtt történik.

- Van egy másik orlisztát tartalmú készítmény is forgalomban. Van közöttük különbség?

- Igen, az egyik csak orvosi receptre kapható, 120 mg orlisztátot tartalmaz. A másik gyógyszer vény nélkül kapható, és 60 mg orlisztátot tartalmaz. Ugyanakkor a kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítményről kiderült, hogy a hatékonysága kiváló: a receptre kapható hatásának a 80 százalékát biztosítja, a zsírfelszívódás 25 százalékát gátolja. 18 éven felülieknek recept nélkül is engedélyezték, és úgy vélem, bátrabban alkalmazható ellenőrzés nélkül.

- Kinek ajánlott a zsírfelszívódás-gátló használata?

- Először is azoknak, akik tényleg elhízottak, tehát nem divatból akarnak fogyni. A gyógyszert a 28-as BMI felettieknek ajánlják. A BMI - magyarul testtömegindex; ami nem más, mint a testsúly-kilogrammnak és a testmagasság méterben kifejezett négyzetének hányadosa - internetes oldalakon, patikákban kiszámoltatható. De ez csak az egyik: a gyógyszert azoknak ajánlják, akik készen állnak csökkentett kalóriatartalmú és zsírszegény étrendet bevezetni, és készek változtatni életmódjukon a fogyás érdekében. A készítmény használatával ugyanis jobb eredmény várható azoktól, akik jól tartják a diétát. Ideális esetben minden 2 kg fogyáshoz még 1 kilónyi súlyvesztés jelentkezik a zsírfelszívódás gátlásával.

- Milyen szövődményei lehetnek az elhízásnak?

- Az elhízáshoz menetrend szerint előbb-utóbb magas vérzsír-, vérnyomás- és vércukorszintek csatlakoznak. Mindezek következtében szív- és érrendszeri, valamint daganatos és mozgásszervi betegségek alakulnak ki. Az egészségügyi világszervezet szerint az elhízás a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció