Éhezés nélkül fogyni?!

A legtöbb fogyókúráról azonnal a koplalás és a kínzó éhségérzet jut eszünkbe, és máris visszariadunk az előttünk álló nehéz hetektől, hónapoktól. Jacques Fricker azonban úgy gondolta, ezek nélkül is lehet fogyni.

A francia táplálkozáskutató célja egy olyan fogyókúra-program megalkotása volta, amely nem a megszorításokra és a tiltásokra épül. Fricker mellőzni szerette volna a kalóriák és a tápanyagok számolgatását is, hogy bárki képes legyen az ő alapelvei szerint étkezni. Az eredmény egy olyan diéta lett, amely valóban biztos fogyást garantál, és még a legintrikusabb dietetikus sem talál benne sok kivetnivalót.

Viszlát, édes percek!

A program egyetlen tényezőre hívja fel a figyelmet: az első két hónapban drasztikusan kell csökkenteni a cukorfogyasztást, majd később is csak fokozatosan szabad beépíteni az étrendbe ezt a tápanyagot. Ezen kívül csak a testünk jelzéseire kell hallgatnia, azaz együnk, amikor éhesek vagyunk, sőt akár egy-egy nagyobb dőzsölés, lakoma is beleférhet a fogyókúrába. Ha nem vagyunk éhesek, akkor viszont ne együnk és ne is nassoljunk, mert ez megzavarná szervezetünk energiaforgalmát.

Egy nap az inzulin tükrében

Fricker szerint ezzel a módszerrel gyorsan csökken a hasnyálmirigy inzulintermelése, így a szervezet a zsírok lebontásával fogja kompenzálni a hiányzó kalóriákat.

Egy átlagos napon a program szerint ébredés után egy nagy pohár vízzel indítsunk, ami segít a szervezetből kiüríteni a mérgező anyagokat. Ha éhesek vagyunk, reggelink a megszokott lehet, de tartalmazzon tejet vagy tejterméket, gyümölcsöt és kenyeret is. Ihatunk kávét vagy teát, de természetesen cukor nélkül, édesítőszerrel készítve.

Az ebéd kétféle, édes vagy sós típusú is lehet. Az édes típusúban legyen kétféle gyümölcs és tejtermék is, a sós változat például tojás, csirkemell vagy sonka zöldségkörettel, de lehetőleg zsírmentesen elkészítve.

A vacsorára vonatkozó előírás mindössze annyi, hogy kenyeret nem tartalmazhat, de rizs, tészta vagy burgonya fogyasztható, sőt legfeljebb tízdekányi sovány hús (hal, csirke) is. A desszert viszont nem lehet édesség vagy sütemény, kizárólag gyümölcs.

Fogyjon jókedvűen!

A program megalkotója elsősorban a könnyű betarthatóságot emeli ki diétájából, amivel egyben mértékletességre is int. Jókedvűen három kilót fogyhat egy hónap alatt - ígéri ő - ami szerinte sokkal hatékonyabb megoldás hosszabb távon, mint folyamtosan koplalva 4-5 kilót leadni.

A fogyókúra-program részeként olvasható.

Mellette

Mint feljebb is írtuk, a Fricker-diétában kevés negatív dolog található, igazán hasonlít ahhoz, amit a mai táplákozástudomány is ajánl. Nem terheli meg a szervezetet és nem kényszerít koplalásra sem. Minden hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért hosszútávon is káros következmények nélkül folytatható. A "jókedvű" fogyás pedig valóban eredményesebb az évek során, mint a drasztikus megszorítás.

Ellene

Igazából csak egy dolgot lehet felhozni a Fricker-program ellen: bár hatékony, de eredményei nincsenek ilyen konkrét összefüggésben a szervezet inzulintermelésével. A nyolc hetes cukormegszorítást többen is nehezen bírhatják.

Akik kipróbálhatják...

Mivel nincs semmilyen különösebb megszorítás és egyoldalúság benne, bárki kipróbálhatja, aki nem egy hét alatt akar megszabadulni túlsúlyától. A Fricker-diéta akár egy jó életmódprogramnak is megfelel.

... és akik nem

Ha magas a koleszterinszintje, bánjon óvatosan a tojásfogyasztással, amit a diéta oly szívesen ajánl. Mivel nagyon "szelíd" diéta, és lassú, de biztos eredményt hoz, akiknek jelentősebb túlsúlytól kell megszabadulni, inkább egy szigorúbb diétát válasszanak. A nassolástól szabadulni nem tudóknak sem ajánlott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: