A fogyás nagy része a tüdőnkön keresztül történik

Nem gond, ha az idei karácsonyt nagyobb evéssel ünnepeljük, mint szoktuk. Ausztrál kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a testzsír több mint 80 százalékától lélegzés révén szabadulunk meg, tehát tüdőnk a fő szerv, amely segít a fogyásban.

A vérünkben található triglicerid nevű zsír szénből, hidrogénből és oxigénből áll csak, ezen molekuláktól pedig a legegyszerűbben az oxidálás nevű folyamat segítségével szabadulhatunk meg. A tanulmány a British Medical Journal karácsonyi számában jelent meg.

A Shred-diéta azt ígéri, hat hét alatt két konfekcióméretnyit lehet fogyni - éhezés nélkül, sőt úgy, hogy a diétázó jóformán egész nap folyamatosan eszik. Kattintson a részletekért! A University of New South Wales az emberi szervezet egyes atomjait figyelve arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy amikor 10 kilogrammnyi zsírt oxidálunk, annak többsége, 8,4 kg a tüdőn keresztül távozik szén-dioxidként, a maradék 1,6 kg pedig vízzé alakul. 10 kilogramm emberi zsír teljes oxidálódásához 29 kg oxigént kell belélegeznünk, ez 28 kg szén-dioxidhoz és 11 kg vízhez vezet.

"Meglepő, hogy ezeket a számításokat senki sem végezte el, pedig ez a biokémiai folyamat elég régóta ismert" - nyilatkozták a tanulmány szerzői, Ruben Meerman és Andrew Brown. "Mindemellett meglepőek a mennyiségek is, bármennyire is alapvető folyamatról van szó. A számok szerint a súlycsökkenésért felelős legfontosabb szerv a tüdőnk. A szervezetünkből távozó víz lehet vizeletben, fekáliában, izzadságban, könnyben, a kifújt levegőben vagy más testnedvekben, ezen nedvesség pedig gyorsan újratöltődik szervezetünkben."

A számok szerint a súlycsökkenésért felelős legfontosabb szerv a tüdőnk

Nyugalmi állapotban egy 70 kg-os testsúlyú személy percenként tizenkét belélegzéssel átlagosan 200 ml szén-dioxidot fúj ki. Naponta tehát körülbelül 17,280-szor fújjuk ki a levegőt és ezzel 200 g szenet veszítünk - ennek egyharmadát pedig álmunkban adjuk ki, feltéve ha alszunk napi nyolc órát.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy némi fújtatás mellett bármennyit ehetnénk. Ha beiktatunk például egy órás futást, az 40 g extra szenet távolít el testünkből, így egy nap már 20 százalék extra fogyásról, 240 g-ról beszélhetünk. De ha a futás után úgy döntünk, hogy megeszünk egy 100 g-os muffint, ami amúgy egy átlagos ember napi energiaszükségletének egyötödét fedezi... akkor további futásokat tervezhetünk be.

Brown és Meerman is elmondta, hiába jó a fogyásra a sport, a rendszeres mozgást és az abból következő fogyást könnyen megboríthatjuk a rendszertelen evéssel. Az mindenesetre biztos, hogy a fogyás titka a zsírsejtekben lévő szénmolekulák eltávolítása: úgyhogy ha még nem hallottuk azt, hogy "együnk kevesebbet, mozogjunk többet", jegyezzük meg, ugyanis ez a fogyás titka.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: