Nemcsak a cukor káros a fogakra!

Ne egyél annyi édességet, mert elromlanak a fogaid - hányszor hallottuk ezt a szüleinktől annak idején, vagy mondtuk ezt mi is gyermekeinknek! De tényleg csak a csokoládé és a cukorkák fogaink ellenségei?

Szájüregünk egészségével a rendszeres fogmosáson túl nem sokat törődünk. Ha valaki évente elmegy a fogorvosához ellenőrzésre, az a köztudatban már az átlagon felül teljesít. Gondoljunk azonban kicsit mélyebben bele: biztos, hogy mindent megteszünk saját és családunk szép mosolyáért?

Mikor kezdjük a fogak megóvását?

Nem is hinnénk, de sokszor a szülők akaratuk ellenére már csecsemőkorban rosszat tesznek. Ha a szoptatás után vagy mellett cumisüvegből is táplálják gyermeküket, cukros teát, rostos leveket itatnak velük, akkor a pici épphogy áttört fogainak egészségét veszélyeztetik. Dr. Péter Csilla fogszakorvos elmondja, hogy ezt az esetet orvosi néven Cumisüveg-szindrómának nevezik, amikor a csecsemő elülső kis tejfogacskái a cukros cumival érintkezve elromlanak. A szakértő hozzáteszi, hogy sok szülő azzal sincs tisztában, hogy a fogakat onnantól kezdve rendszeresen tisztítani kell, ahogy kinőnek, legyen szó egy vagy akár két fogról csupán.

Milyen ételekkel vigyázzunk?

Köztudott, hogy az édességekkel csínján kell bánni, ha fogainknak hosszú távú albérletet szeretnénk biztosítani szánkban. A fogorvos elmondása szerint sok egészséges táplálkozást folytató páciense nem érti, hogy miért romlik a foga, amikor semmilyen cukros üdítőt nem iszik, édességet alig fogyaszt és rendszeresen tisztítja a fogait. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a köztudatban lévő cukrok úgy, mint a csokoládé és egyéb édességek jelentenek veszélyt mosolyunk hosszú távú szépségére. Ugyanannyira veszélyesek a pékáruk (lisztek) és egyéb keményítő tartalmú ételek (burgonya, rizs, kukorica stb.), hiszen ezek a szánkban lévő nyálenzimek hatására ugyancsak tejsavvá alakulnak, és a szájüreg pH-jának csökkentése útján teret engednek a fognyűvőknek. Nem kell ezeket az ételeket kerülni, de érdemes mindenképpen fogainkat megmosni, ha ezekből az alapanyagokból készül az ételünk!

Ezen kívül a savas ételek is gyengítik a fogzománcot, ilyenek például az alma, a citrusos gyümölcsök és a szénsavas üdítők (a buborékos ásványvíz is!). Fontos az, hogy ha bármilyen savas élelmiszert fogyasztunk, utána tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, és legalább fél óráig ne mossunk fogat. Az erős savak, mint például egy reggel elfogyasztott citromos tea, fellazítják a fogzománcot, és a fogkefe sörtéivel csak lesikáljuk fogunk külső őrét.

A fogorvos felhívja a figyelmünket arra a tévhitre is, hogy ha valaki nem reggelizik, attól a fogait meg kell mosni. Egy fogmosást követően 6 óra elteltével a szánkban lévő baktériumok elindítják a káros folyamatokat a szájüregünkben.

Nemcsak az összetevők fontosak!

Az ételek alkotóelemein túl az sem mindegy, hogy milyen az állaguk. Ha könnyen hozzáragadnak, rátapadnak fogainkra, akkor több kárt okozhatnak. Ilyenek például a kekszek, cukorkák, melyek vastag lepedéket képeznek a fogfelszíneken. Ha gyermekünk a többieket utánozva cukrot, vagy csokit enne, inkább adjunk neki egy kocka magas kakótartalmú csokoládét. A kakaóvaj magas zsírtartalma ugyanis védőrétegként körbeveszi fogait, így a csokiban lévő cukor kevesebb kárt okoz, mint például egy nyalóka.

A fogra tapadó ételek fogyasztása nemcsak fogszuvasodáshoz, de fogkőképződéshez vezethet, mely a közhiedelemmel ellentétben igenis káros. A fogkő ugyanis lepedék, nyál és baktériumok keveréke, állandó gyulladásban tartja az ínyünket, mely hosszú távon fogaink elvesztéséhez vezet.

Szakértő: Dr. Péter Csilla, fogszakorvos

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: