Kevés magyarnak van meg minden foga

Rendszeres és hatékony fogápolással a fogszuvasodás és a fogágybetegség gyakorlatilag megszüntethető lenne.

A lista végén állunk

Leginkább a fejekben kellene rendet tenni a szakemberek szerint, ami nálunk nemigen sikerül, és kerüljük a fogorvost: ezért a magyarok mindössze ötödének van meg minden természetes foga - írja a hvg.hu . A 2010-es Eurobarometer-adatok szerint az uniós polgárok 41 százalékának van meg az összes természetes foga, a skandináv országoknál ez az arány több mint 50 százalék, Magyarországon pedig 19 százalék, amivel az uniós országok listájának a legvégén vagyunk, jelentősen lemaradva a második legrosszabb értékhez képest is, amely Észtország a maga 27 százalékával.

A magyarok ötödének van csak meg minden természetes foga
Nálunk a legrosszabb a helyzet az unióban. Fotó: 123rf

A gyerekek esetében is nálunk a legrosszabb a helyzet

Főként az időseket sújtja a fogvesztés, a magyar lakosság harmada veszíti el a fogait 65 éves korára, a rögzített fogsorra szorulók negyede pedig nem töltötte be a 60. évét. Közepes vagy súlyos fogágybetegsége van a felnőttek 30 százalékának, és a gyerekek foga szintén nálunk a legrosszabb az unióban - nekik átlagosan háromnál több lyukas, tömött, vagy hiányzó foguk van 12 éves korukra.

A fogszuvasodást, vagyis a lyukas fogat a fogorvos nagyon könnyen észreveheti, akár szabad szemmel, akár röntgenfelvételen. Vannak olyan árulkodó jelek, amelyek minket is figyelmeztethetnek arra, hogy az egyik fogunkkal nincs minden rendben, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. Miből gyaníthatjuk, hogy lyukas a fogunk? Kattintson!

Komoly betegségek rizikófaktora

A rossz fogak több komoly betegség okozói is lehetnek: nagy rizikófaktort jelentenek a cukorbetegség kialakulásában, de a koraszülés, és az alacsony súllyal született csecsemők és édesanyjuk rossz fogai között is kimutatható a kapcsolat. A keringési és a daganatos betegségekben is közrejátszhatnak, de ezen a téren még vizsgálatok folynak.

Miért ilyen rossz a helyzet?

A lap kérdésére, hogy miért ennyire rossz nálunk a helyzet, Bartha Károly a SOTE dékán-helyettese, és a Magyar Preventív Fogászati Társaság elnöke azt válaszolta, hogy ennek sok oka lehet. Magatartási betegség például a fogszuvasodás és a fogágy betegség is, hiszen ha rendesen és rendszeresen mosnánk a fogunk, legalább félévente járnánk fogászati ellenőrzésre, és nem dohányoznánk, ezek nem alakulnának ki. - A fogbetegségek a lepedékkel, plakkal függenek össze. Ha valaki nem mossa meg a fogait, akkor a plakk ott marad a felületükön, és a nyálból kicsapódott sókkal olyan kemény anyagot alkotnak, amit már saját magának nem is tud később eltávolítani" - válaszolta kérdésükre Bartha Károly, aki szerint először a fejekben kell rendet tenni, hiszen a magyarok nem járnak fogorvoshoz, csak, amikor már baj van.

Gyakoribb a hátrányos helyzetű családoknál

A fogszuvasodás a hátrányos helyzetű családokban sokkal erőteljesebben jelentkezik, és a különbséget jól érzékelteti az is, hogy a szuvas fogak 75 százaléka a népesség 25 százalékának a szájában található. A szájegészségügyi helyzet javítását az unió is kiemelten kezeli, ezért kidolgoztak egy 2020-ig tartó programot, amelyhez a tagországok is csatlakoztak. Ez szorgalmazza, hogy a tagállamok erősítsék a prevenciót - főként a közoktatásban a fogászati felvilágosítást -, népszerűsítsék a fluorid használatát, az egészséges táplálkozást, és leszögezi azt is, hogy a tagállamoknak csökkentenie kellene a szájegészségügyi egyenlőtlenségeket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra