+7° - +23°
Kettős front

Hasznos baktériumokkal az ínygyulladás ellen

Kettős vak, placebo mellett végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Lactobacillus reuteri alkalmazása mintegy 53 százalékkal javítja a krónikus fogínygyulladás kezelésének hatékonyságát.

A krónikus fogínygyulladás standard ellátásának alapja a fogkő-eltávolítás és a gyökérkezelés. A Journal of Clinical Periodontology oldalain bemutatott, 30 fő bevonásával végzett vizsgálat szerint azonban ezeket megfelelően egészíti ki a Lactobacillus reuteri. A hagyományos ellátást követően betegek foga melletti apró zsebeket mérték, és kiértékelték az ezekben 12 hét alatt bekövetkező vérzést is. A jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint akkor kerül sor szájsebészeti beavatkozásra, amennyiben a zsebek mérete meghaladja a 6 mm-t, illetve eléri 5 mm-t, és vérzés is jelentkezik.
A vizsgálat megállapította, hogy a Lactobacillus reuteri alkalmazása mellett szignifikánsan csökkent a sebészeti beavatkozás szükségessége. Emellett a placebo csoport 67 százaléka került a magas kockázati csoportba, míg ez az arány a valódi kezelteknél 27 százalék maradt. A sebészeti beavatkozások várható csökkenése nemcsak a költségek csökkentésében játszhat szerepet, hanem a betegek fogászati ellátásba vetett bizalmát is növeli.


Az íny betegségei a fogszuvasodás mellett a szájüreg második leggyakoribb megbetegedései közé tartoznak. Itt valójában tehát nem a fog, hanem a fogíny és fogágy megbetegedéséről van szó. A fogágy ad helyet a fogaknak, és egyúttal azok rögzítésében játszik szerepet. A fogágy négy részből áll: íny, gyökércement, gyökérhártya és a fogakat beágyazó (alveoláris) csont. Az ezeket érintő betegségeket összefoglaló néven fogágybetegségeknek hívjuk. A fogágybetegség kialakulásában elsősorban az el nem távolított fogkő, és a helytelen fogtisztítás játszik szerepet. Ha a fogíny gyulladt, gingivitisztről beszélünk. Ha a gyulladás továbbterjed a fogágyra parodontitiszről van szó.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag