Hasznos baktériumokkal az ínygyulladás ellen

Kettős vak, placebo mellett végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Lactobacillus reuteri alkalmazása mintegy 53 százalékkal javítja a krónikus fogínygyulladás kezelésének hatékonyságát.

A krónikus fogínygyulladás standard ellátásának alapja a fogkő-eltávolítás és a gyökérkezelés. A oldalain bemutatott, 30 fő bevonásával végzett vizsgálat szerint azonban ezeket megfelelően egészíti ki a Lactobacillus reuteri. A hagyományos ellátást követően betegek foga melletti apró zsebeket mérték, és kiértékelték az ezekben 12 hét alatt bekövetkező vérzést is. A jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint akkor kerül sor szájsebészeti beavatkozásra, amennyiben a zsebek mérete meghaladja a 6 mm-t, illetve eléri 5 mm-t, és vérzés is jelentkezik.

A vizsgálat megállapította, hogy a Lactobacillus reuteri alkalmazása mellett szignifikánsan csökkent a sebészeti beavatkozás szükségessége. Emellett a placebo csoport 67 százaléka került a magas kockázati csoportba, míg ez az arány a valódi kezelteknél 27 százalék maradt. A sebészeti beavatkozások várható csökkenése nemcsak a költségek csökkentésében játszhat szerepet, hanem a betegek fogászati ellátásba vetett bizalmát is növeli.

Az íny betegségei a fogszuvasodás mellett a szájüreg második leggyakoribb megbetegedései közé tartoznak. Itt valójában tehát nem a fog, hanem a fogíny és fogágy megbetegedéséről van szó. A fogágy ad helyet a fogaknak, és egyúttal azok rögzítésében játszik szerepet. A fogágy négy részből áll: íny, gyökércement, gyökérhártya és a fogakat beágyazó (alveoláris) csont. Az ezeket érintő betegségeket összefoglaló néven fogkő, és a helytelen fogtisztítás játszik szerepet. Ha a fogíny gyulladt, gingivitisztről beszélünk. Ha a gyulladás továbbterjed a fogágyra parodontitiszről van szó.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)