Fogmegtartó fogmosás: így csinálja

Ma már nemcsak az a kérdés, hogy mossunk-e fogat, hanem az, hogy elektromos fogkefével vagy normálissal, merev nyelűvel vagy ruganyossal, szájvízzel vagy folyó vízzel. Az alábbiakban minden kérdésre válaszolunk.

Mi a leghatásosabb fogmosási módszer?

Sokan gondolják azt, hogy az elektromos fogkeféket a lusta embereknek találták ki. Ez még akár igaz is lehetne, de az elektromos fogkefék tulajdonosainak (és itt kifejezetten az oszcillálófejes kefékre gondolunk) sokkal fehérebb fogaik vannak, ráadásul - a Cochrane Oral Health Group felmérései szerint - három hónapos időszak alatt azoknál, akik elektromos fogkefét használtak, 21 százalékkal csökkent a plakk mérete és 11 százalékkal csökkent az ínygyulladás mértéke - összehasonlítva a hagyományos, kézi fogkefékkel. Ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos fogkefék nem jók, csak annyit, hogy mindenkinek megvan a maga fogmosási rutinja és ebben igen gyakorta figyelmen kívül hagyunk területeket.

Az sem mindegy, milyen fogkefével mossuk fogainkat

Az sem mindegy, milyen fogkefével mossuk fogainkat

És mikor mossak fogat?

Legalább kétszer: egyszer lefekvés előtt, egyszer pedig valamikor napközben. Sokan vitatják például azt, hogy reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni. Sokszor ez azon is múlik, hogy mit ettünk. Ha például reggeli gyümölcslevet vagy friss gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nem tancsáos, mivel ezek savtartalma elpuhíthatja a fog felületét, ezzel eltávozik a zománcfelületről némi kálcium és foszfát, a fogmosás pedig kifejezetten gyengítheti a fogat. Bár a száj pH-értéke perceken belül visszaáll, a fog felülete egy jó órán át puhább lesz.

8 érv az elektromos fogkefe mellett A helyes és alapos fogmosás az egészséges fogak és fogíny kulcsa. Éppen ezért a megfelelő eszközök használata szájhigiéniánk megtartásában döntő fontosságú. Próbálta már az elektromos fogkefét?

És használjak fogkrémet is?

A fogkefével való dörzsölés az ínygyulladástól véd, a fogkrém fluoridtartlama pedig a fogszuvasodástól véd. Ha fogunk felülete folyamatosan puhul és újra megkeményedik, hasznos, ha a megkeményedés során fluoriddal érintkezik a fogunk, ez ugyanis beépülve megerősíti fogainkat. Ezért olyan fogkrémet érdemes használnunk, amelyben legalább 1350 ppm fluorid található (100 g fogkrémben körülbelül 1000-1500 ppm, körül-belül 0,1 g fluorid van) . Érdemes tudni: fogmosás után a legjobb nem öblíteni, ilyenkor ugyanis a lehető legtöbb fluorid marad a fogainkon.

És szájvizet is?

A fentiekből már kiderülhetett, hogy a fluoridos szájvíznek nem sok értelme van fogmosás után: lemossuk a fluoridot még több fluoriddal? Hasznos viszont lehet akkor, amikor a fogunkon lévő fluorid mennyiségét két fogmosás között kell fenntartani - főként akkor, ha igen esélyes a szuvasodás. Természetesen a szájvízben nem csak fluorid van, hanem fertőtlenítők is, például klórhexidin, ami nemcsak lélegzetünket frissíti, hanem azon baktériumokat is megöli, amelyeket nem érünk el fogkefével.

És fogselymet is?

A plakk nemcsak fogaink között, hanem fogaink felületén is megtapad és elég nehéz csak fogkefével eltávolítani ezt. Ha nem távolítjuk el, egyre nő az ínybetegségek esélye. A felmérések szerint azonban azok, akik rendszeresen mosnak fogat és fogselymet is használnak utána, kevesebb ínyvérzést tapasztalnak. Egyes kutatások azt is mondják, hogy a fogközi kefék hatásosabbak az ínygyulladás eltüntetésében, mint a fogselyem, de ezt még nem lehet 100 százalékos biztonsággal kijelenteni.

Jó vagy rossz a fogunknak a rágógumi?

Egészen addig, amíg nincs benne cukor, kifejezetten jó. Stimulálja a nyáltermelést, ezzel csökkenti a fogak erodálódását, egyúttal pedig segít eltávolítani a fogaink közé ragadt ételdarabokat.

Tényleg félévente fogászhoz kell járnom?

Ha rossz állapotban vannak a fogaink, akkor igen, határozottan. De csak hogy kipipálhassuk azt, hogy minden félévben fogászhoz járunk, az kifejezetten drága mulatság lenne. Az biztos, hogy a 18 év alatti gyermekek fogai hamarabb szuvasodnak, úgyhogy nekik évente egyszer tanácsos lenne fogászhoz menni - azon felnőtteknek pedig, akiknek nincsen problémájuk a fogaikkal, elég minden 24 hónapban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)