Ételek, amelyek fokozzák a gyulladást

A szervezetünkben lezajló, krónikus gyulladásos folyamatok gyakran fájdalommal, a mozgás beszűkülésével és egyéb kellemetlen tünetekkel járnak, azonban sokszor semmilyen tünetet nem érzékelünk. Bizonyos ételek hatására azonban fellángolhat, rosszabbodhat a gyulladás.

A gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel természetesen javulást lehet elérni, de ezeknek lehetnek mellékhatásaik, és sajnos nem is lehet túl sokáig szedni őket. Az életmód megváltoztatásának, elsősorban az étrend felülvizsgálatának nagy szerepe van abban, hogy a gyulladásos tünetek csökkenjenek, illetve a betegség ne lángoljon fel. Számos olyan étel van, amely híres a gyulladásgátló hatásairól, ilyen például a fokhagyma, a kurkuma, vagy a friss zöldségek és gyümölcsök. Más ételek azonban tovább ronthatják a tüneteket, ezért ezeket érdemes elkerülni.

gyulladás
Az olajban sült ételek is fokozhatják a gyulladást (Fotó: 123rf)

Olajban sült ételek

Különösen rossz hatással lehetnek a szervezetünkre az olajban, zsírban sült ételek, például a sült krumpli , de a nehéz tészták, fánkfélék is. Ezek nemcsak magas kalóriatartalmuk miatt károsak a szervezetünknek, de azért is, mert növelhetik a gyulladásos folyamatok intenzitását . Szerencsére, sok zsírban sült ételt egyéb módon, például a sütőben is el lehet készíteni.

Fehér liszt

Ezért egészségesek a teljes kiőrlésű gabonák A fehér lisztet könnyedén helyettesíthetjük teljes kiőrlésű lisztekkel. Ha érdekli, miért egészségesebbek ezek, kattintson ! A finomított, fehér lisztből készült ételek, kenyérfélék, péksütemények és kekszek nemcsak azért egészségtelenek, mert növelik a gyulladással összefüggő vegyületek koncentrációját a szervezetünkben, de rendkívül kevés rostanyagot tartalmaznak, és így olyan krónikus panaszok rizikóját is növelik, mint a székrekedés. A legjobban akkor járunk, ha lecseréljük ezeket teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre.

Alkohol

Az alkohollal kapcsolatban nagyon ellentmondásosak a kutatási eredmények, de a legfontosabb szabály a mértékletesség: egy kevés jó minőségű vörösbor enyhítheti is a krónikus gyulladással összefüggő tüneteket, és segíthet bizonyos betegségek rizikójának csökkentésében , de ha valaki túl sokat iszik (naponta több pohárral), az fokozza a gyulladásos folyamatokat.

Müzliszeletek

Legyünk óvatosak a különböző müzliszeletekkel és reggeli pelyhekkel is, ezek ugyanis gyakran csak egészségesnek tűnnek, valójában azonban sokkal többet ártanak a szervezetünknek, mint hisszük. Egyrészt, rendkívül magas a cukortartalmuk (akár annyi is lehet bennük, mint egy csokiszeletben), másrészt pedig egészségtelen zsírokból is nagy mennyiséget tartalmaznak. Ezek a vegyületek növelhetik a gyulladásos folyamatokat a szervezetünkben.

Joghurt

Szintén egészséges ételnek tűnik a joghurt, azonban a gyümölcsös változatokban nagy mennyiségű hozzáadott cukor lehet. A tejben lévő vegyületekre egyébként is érzékenyen reagálhatnak egyesek, ezt pedig csak fokozza a cukor. A legjobb, ha natúr joghurtot fogyasztunk, és ezt mi magunk keverjük össze gyümölcsökkel.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: