Egyszerű házi módszerekkel a fehér fogakért

Sok embert zavar a fogainak árnyalata: az egészséges, csillogó fehér szín helyett sajnos gyakran a sárgás elszíneződés a jellemző. Ennek okai sokfélék lehetnek, de otthon is sokat tehetünk az elszíneződés ellen.

Sokan kérik szakember segítségét a fogfehérítéshez, ám ez gyakran igen költséges. Szerencsére házi módszerekkel is sokat javíthatunk a fogaink állapotán, és egy-két árnyalatot otthon is fehéríthetünk. Csodát azonban ne várjunk, a filmsztárokra jellemző vakítóan fehér fogsor eléréséhez jóval több kell ezeknél a módszereknél. Az egyik legnépszerűbb házi fogfehérítő szer a szódabikarbóna, mely a plakkokat is eltávolítja, fényesíti is a fogakat, emellett pedig a szájüreg általános egészségere is jó hatással van. A szódabikarbónát a fogkrémbe is keverhetjük, de összekeverhetjük citromlével is, de egyszerűen vízben feloldva is fogfehérítő pasztát kaphatunk. Ezekkel hetente két-három alkalommal dörzsöljük át a fogunkat. Legyünk óvatosak, mert aszódabikarbónatúlzott használata károsítja a fogzománcot!

A házi fogfehérítés veszélyei Az interneten található különféle fogfehérítési módszerekkel foguk épségét teszik kockára a tinik. Az egészségügyi szakemberek szerint ezek a "csináld magad" módszerek akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak. Megmutatjuk, mire figyeljen. Az eper nagyon kellemes fogfehérítő, ezt a hatását elsősorban a benne található C-vitaminnak köszönheti. Törjünk össze néhány szem epret, majd ezzel alaposan, de óvatosan dörzsöljük be a fogainkat. Naponta kétszer ismételjük, néhány héten keresztül.

A citrom, savasságának és C-vitamin tartalmának köszönhetően világosítja, fényesíti a fogakat, emellett frissíti is a leheletet. Legyünk azonban óvatosak, mert az arra hajlamosaknál a savasság érzékennyé teheti a fogakat. Keverjünk össze egy kevés sót és egy kis friss citromlevet, majd ezt dörzsöljük bele a fogakba, néhány percig hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük át a szánkat tiszta vízzel. Naponta kétszer ismételhetjük, egy-két héten keresztül.

Házi módszerekkel is sokat javíthatunk a fogaink állapotán.
Házi módszerekkel is sokat javíthatunk a fogaink állapotán. Fotó: Getty Images

Az almát a természet fogkeféjének is tartják, mert a benne található gyümölcssavaknak köszönhetően fehéríti a fogakat, ropogós húsa pedig fokozza a nyáltermelődést, a nyál pedig a különböző szájüregi betegségek, a kellemetlen szájszag ellen is véd. Naponta együnk legalább egy almát, de más ropogós gyümölcsöt vagy zöldséget is kipróbálhatunk, például sárgarépát, zellert vagy nyers kígyóuborkát. A margosa (vagyis indiai orgona, neemfa) olaja nemcsak fogfehérítő hatású, de a kellemetlen szájszag ellen is védhet, mert összehúzó és antiszeptikus hatásai is vannak. Egyszerűen keverjünk néhány csepp olajat a szokásos fogkrémünkhöz, és ezzel mossuk meg a fogunkat.

Természetesen, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a fogak elszíneződését okozó tényezőket minél jobban csökkentsük. Ezek közé tartozik például a dohányzás, a túl sok tea, kávé vagy vörösbor, illetve a nem megfelelő szájhigiéniás szokások.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)