COVID-19: ez is ronthatja a túlélési esélyeket

Érdekes összefüggésre bukkantak kanadai kutatók: a COVID-19-betegség súlyosabb lefolyású lehet azoknál a fertőzötteknél, akik valamilyen kezeletlen fogínybetegséggel küzdenek.

Számottevően magasabb, több mint nyolcszoros eséllyel veszítik életüket a koronavírus -fertőzés következtében azok a betegek, akiknél periodontitist diagnosztizálnak. Ez az állapot a fogakat körülvevő szövetek és csontok gyulladásával jár, a fogínyproblémák előrehaladott szakaszának is tekinthető, amely hosszú távon fogínysorvadást és fogvesztést okozhat - írja a Medical News Today portál cikke . De vajon hogyan képes a szájunkban zajló betegség befolyásolni a koronavírus-fertőzés kimenetelét? A kanadai McGill Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya rávilágított, hogy a kezeletlen fogínyprobléma fokozza a szervezet gyulladásos reakcióit, ami elősegíti a COVID-19 különféle szövődményeinek kialakulását, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A COVID-19 súlyos szövődményei gyerekeknél Egyre több olyan gyermek kerül kórházba, aki korábban tünetmentesen átesett a koronavírus-fertőzésen. Állapotuk romlásának hátterében a betegség egyik súlyos szövődménye, az úgynevezett sokszervi gyulladás áll. Kattintson a részletekért!

Amellett, hogy 8,8-szor nagyobb esélyük van a halálos kimenetelű megbetegedésre, az érintettek 3,5-ször gyakrabban szorulnak kórházi ellátásra a COVID-19 következtében, és 4,5-szer nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre. "A sokkoló adatok fényében fontos kihangsúlyozni, hogy a megfelelő szájhigiénia milyen nagy szerepet játszik a COVID-19 szövődményeinek megelőzésében" - nyilatkozta professzor Belinda Nicolau, az egyetem fogászati karának tanára, a tanulmány egyik szerzője. Az eredményekről a kutatók a Journal of Clinical Periodontology című folyóiratban számoltak be.

fogorvos fogászat ínybetegség COVID-19
Rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetjük a súlyos ínyprobléma kialakulását. Fotó: Getty Images

Számos veszélyt rejtenek a fogínybetegségek

A periodontitis a krónikus ínygyulladás egy előrehaladott állapota, melynek során a fogak körüli lepedékben elszaporodó baktériumok felülfertőzik a fog körüli gyulladt szöveteket, és kezelés nélkül a csontszövetek leépülésével jár. Kezelés nélkül az érintettek fogvesztéssel számolhatnak, de a betegség nyomán fájdalmas tályogok is kialakulhatnak a szájban. Mint azt a szakértők is elmondták, a periodontitis számos szájüregi és szisztémás betegség, köztük a cukor-, szív- és légzőszervi betegségek rizikófaktoraként ismert. Emellett a kezeletlen fogínybetegségek közismerten összefüggésben állnak például a terhességi szövődmények (preeklampszia, alacsony születési súly) kialakulásával is, ezért semmiképp sem szabad félvállról venni a problémát. Jó hír, hogy megfelelő fogápolási rutin kialakításával, rendszeres és alapos fogmosással, fogselymezéssel, valamint a félévenkénti fogászati kontrollon való részvétellel jó eséllyel megelőzhetjük a kialakulását.

Hatványozódik a gyulladás

A kanadai kutatók 568 igazolt koronavírus-fertőzött egészségügyi és fogászati adatait elemezték ki, figyelembe véve a demográfiai és viselkedéses tényezőket is. Ezek alapján megfigyelték, hogy a gyulladást jelző biomarkerek lényegesen magasabb szintet értek el azoknál a fertőzötteknél, akiknél periodontitist állapítottak meg. "A koronavírus maga is gyulladást vált ki a szervezetben, amit a meglévő periodontitis csak még tovább súlyosbít, emiatt ezeknél a fertőzötteknél gyakrabban alakultak ki szövődmények, többüket kellett lélegeztetőgépre kapcsolni és az elhalálozások aránya is magasabb volt náluk" - részletezte a kutatásban részt vevő egyik szakember, Wenji Cai.

Mivel a periodontitis és a súlyos lefolyású COVID-19 között fennálló ok-okozati kapcsolat nem teljesen tisztázott, ezért a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ennek tisztázása érdekében. A szakértők ugyanakkor feltételezik, hogy a periodontitis miatt az érintettek szervezetében eleve magas a gyulladás szintje, emiatt úgynevezett hipergyulladásos állapotba kerülnek a megfertőződést követően, ami lényegesen fokozza a súlyos szövődmények kockázatát.

Két, egymástól függetlenül készített európai tanulmány is kimutatta, hogy a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek közel felénél jelentkezik akut vesekárosodás a betegség szövődményeként. Ide kattintva bővebben olvashat erről a témáról.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: