Veszélyesek lehetnek a konzerves ételek

A konzerves ételek sokáig eltarthatóak, hűtés nélkül is tárolhatóak, és bizonyos élethelyzetekben – például egy kempingezés során – igen praktikusak. Mindez azonban még nem garantálja sajnos, hogy egészségünkre is jó hatással legyen.

Tízből kilenc konzervdobozban ott van a BPA nevű veszélyes vegyi anyag – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Egy német fogyasztóvédő szervezet felmérésének eredményeire hivatkozva azt írták, a konzerviparban általánosan elterjedt a biszfenol-A (BPA) nevű vegyi anyag használata – ez pedig nem túl jó hír.

konzerves ételt esznek kempingezés közben
Hiába van sok előnye a konzerves kiszerelésnek, ha végül az egészségünk issza meg a kényelem levét. Fotó: Getty Images

Mi a baj a BPA-val?

Az BPA az Európai Vegyianyag Ügynökség besorolása (ECHA) szerint egyike a „különös aggodalomra okot adó anyagoknak”, a szervezetbe jutva ugyanis hormonkárosító hatást fejt ki. A BPA elsősorban élelmiszereken keresztül, azokon belül is főként a konzervek közvetítésével kerül az emberi szervezetbe, mivel a dobozok bevonatából kioldódhat az ételekbe is ez az anyag.

A fogyasztóvédők konzerves készételeket, tonhalakat, kókusztejeket, sűrített tejet és zöldségeket vizsgált. A felmérésbe bevont 58 termékből 51-ről megállapították, hogy kisebb-nagyobb mértékben szennyezett BPA-val. Ez 88 százalékos előfordulási arány.

Be kellene tiltani?

A szakértők emlékeztetettek arra is, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-ban a korábbi húszezred (!) részére csökkentette azt a szintet, amely alatt a BPA valószínűleg nem jelent egészségi kockázatot. A biszfenol-A-tartalmú élelmiszercsomagolások betiltásáról pedig jelenleg is egyeztetés folyik uniós szinten. Több más termékkategóriában egyébként már évek óta tilos a BPA használata.

Ezért kerüld a BPA-tartalmú termékeket
Mindennapi életünk során sajnos számtalan rákkeltő anyaggal kerülhetünk érintkezésbe otthonunkban vagy a munkánk során. Az egyik leggyakrabban emlegetett „mumus” a biszfenolok családja, amelynek legelterjedtebb vegyülete a biszfenol-A (BPA). Mutatjuk, miért jobb, ha messziről elkerülöd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra