Betiltanák a BPA-t – mutatjuk, miért

Bár manapság egyre több BPA-mentes termék érhető el, számtalan csomagolóanyagban még mindig megtalálható a biszfenol A nevű, az egészségre potenciálisan káros vegyület. Ez viszont hamarosan megváltozhat.

Az Európai Unióban (EU) betilthatják a biszfenolok használatát az élelmiszerrel érintkező anyagokban – írta meg Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat az affidiajournal.com-ra hivatkozva azt írta, hogy az három éven belül szinte teljesen eltűnhet a BPA a csomagolóanyagokból.

Káros lehet az egészségre a konzerves étel. Fotó: Getty Images
Káros lehet az egészségre a konzerves étel. Fotó: Getty Images

Újragondolt konzervdobozok

Az Európai Bizottság rendelettervezete azt tűzte ki célul, hogy betiltsák a biszfenol A (BPA) és más biszfenolok használatát az élelmiszerekkel érintkező termékekben. A változás egyebek mellett a konzervdobozokat és a műanyag csomagolóanyagokat is érintené.

A javaslat 18-36 hónap alatt teljesen kivonná a BPA-t a csomagolóanyagokból. Csupán néhány speciális termék csomagolásának gyártásához engedélyeznék továbbra is, de  csak akkor, ha megoldható, hogy az anyag ne oldódjon ki az élelmiszerekbe.

Ezért kerüld a BPA-tartalmú termékeket
Mindennapi életünk során sajnos számtalan rákkeltő anyaggal kerülhetünk érintkezésbe otthonunkban vagy a munkánk során. Az egyik leggyakrabban emlegetett „mumus” a biszfenolok családja, amelynek legelterjedtebb vegyülete a biszfenol-A (BPA). Mutatjuk, miért jobb, ha messziről elkerülöd.

Ezért veszélyes a BPA

A gyártásban széles körben felhasznált biszfenol A-ról egyre több rossz hír derül ki. Ismert már például, hogy endokrinkárosító, reprotoxikus, elősegítheti a mellrák kialakulását, hozzájárulhat az elhízáshoz, a gyerekeknél pedig viselkedési problémákat okozhat. A szakértők szerint ugyanakkor a többi, élelmiszerekkel érintkező termékben használt biszfenol kapcsán is szükség van korlátozásokra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra