Vegán húst gyárt egy magyar cég

A Plantcraft Innovációs Kft. 150 millió forint tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól. Terveik szerint a húshelyettesítő vegán termékeket az amerikai piacon értékesítik majd - közölte a magyar startup cég.

A Plantcraft több év kutatási munka eredményeként fejlesztett ki természetes növényi fehérjeforrások és egyedi hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyagmentes felvágottakat. A másodgenerációs húshelyettesítő termékekeket gyártó társaság jövőre lép az amerikai piacra. A tervek szerint 2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnek el, öt év alatt pedig 4 ezer tonna terméket értékesítenek.

vegán ételek, vegán élelmiszerek, növényi hús, vegán hús, növényi étrend
vegán ételek, vegán élelmiszerek, növényi hús, vegán hús, növényi étrend

Új forradalom kezdődött

A vegán életmód meglepő hatásáról korábbi cikkünkben olvashat!

Az Egyesült Államokban javában zajlik a növényi alapú húshelyettesítők forradalma. Jelenleg az amerikai lakosság 5 százaléka vegetáriánus és 3 százaléka vegán. Ez az arány a lakosság számát és fogyasztási szokásait nézve is nagy piacnak számít. A céget az Új-Zélandon élő, ám magyar származású Ohens Katalin és a budapesti Hetényi Csaba alapította, akik egy magyar biotechnológus kutató receptje alapján indultak el a termékfejlesztésben, a startup munkáját a berlini Proveg Incubator és a budapesti CEU InnovationsLab is segíti.

Az induló termékcsoportban a paték már teljes mértékben elkészültek, néhány termék pedig az utolsó fejlesztési fázisban van, és remények szerint egy-két hónap múlva elnyerik a végleges formájukat és ízüket. Ezután megkezdődhet a piaci bevezetés az Egyesült Államokban - közölte Hetényi Csaba, a Plantcraft társ-alapítója.

A Plantcraft termékeiben és a csapat által felhalmozott know-how-ban jelentős piaci potenciál van - közölte Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció