Így spórolnak a konyhában a gázzal az olaszok

Az olasz kormány részletes takarékossági programot tett közzé, melyben arra kérik a lakosságot, hogy fogja vissza az áram- és gázfogyasztást. Egészen konkrét javaslatokat is tettek a programot hirdető kiadványukban.

Gázfogyasztási takarékossági programot tett közzé az olasz kormány, amelynek értelmében lerövidül a fűtési szezon, a középületeket pedig legfeljebb 17 fokra fűtik fel – írja a hvg.hu. Az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel szeretnék csökkenteni a földgázfogyasztást, melyhez néhány tippet is összegyűjtöttek.

A gáz- és áramfogyasztást is csökkentenék

A minisztérium a fűtési szezont 15 nappal megrövidíti, azt a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. Emellett a középületeket legfeljebb 17 Celsius-fokra lehet majd felfűteni, kétfokos tűréshatárral. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.

rezsiárak, főzés
A tészta főzésekor is jobban oda kell majd figyelni az olaszoknak. Fotó: Getty Images

Emellett többek között az alábbiakat kérik a lakosságtól.

  • Lehetőség szerint csökkentsék a zuhanyzás időtartamát és használjanak kevesebb meleg vizet.
  • Kapcsolják ki az elektronikus eszközöket, ha azok nincsenek használatban.
  • A tűzhelyeket, sütőket, mosogatógépeket, mosógépeket takarékosan használják. A dokumentumban kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjék alacsonyabbra a lángot.

A takarékossági programot már minél korábban, lehetőség szerint októbertől elindítanák, a kormányzat pedig bízik a lakosság megértésében és együttműködésében. A héten újabb költségvetési csomaggal támogatják az emelkedő energiaárak miatt nehéz helyzetbe került családokat és vállalkozásokat. Az év eleje óta már több mint 30 milliárd eurót különítettek el erre a célra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: