Szeretjük a felvágottat!

A modern nyugati táplálkozásban központi helyet foglalnak el a felvágottak, a különböző feldolgozott húsipari termékek.

Mindennapi étrendünk részeivé váltak, szeretjük őket, mert finomak, gyorsan készíthető belőlük szendvics vagy hidegtál, praktikusak a gyerek tízóraijához vagy hideg vacsora kellékeként. De mit tartalmaznak valójában a felvágottak? Biztos, hogy jót teszünk vele, ha rendszeresen felvágottal kínáljuk családunkat?

Mit eszünk tulajdonképpen?

A bolti felvágottak egy része nagyon sok sót, szójafehérjét, gluténszármazékot, cukrot, tartósítószert, színezéket, aromát, ízfokozót, és állományjavítót tartalmaz. Általában elmondható, hogy minél kevesebb a hús egy felvágottban, annál több ízfokozó van benne, ami leggyakrabban a rendkívüli népszerűségnek örvendő nátrium-glutamát. Ez az anyag a csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek divatba jövetelével terjedt el, amikor is a gyártók a hiányzó íz pótlása érdekében kezdték használni. A felvágottakat kárminsavval színezik, aminek alapanyaga a kokcsinella, a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából kivont anyag.

Igényes tendenciák

Örvendetes tendencia, hogy egyre inkább megjelennek a hagyományos receptúrákat követő, kézműves termékek, amelyek csak természetes összetevőket tartalmaznak, és hagyományos technikákkal készülnek. Az egyre szaporodó delikátesz boltok és igényes hentesek hozzák vissza a városi ember asztalára ezeket a majdnem elfeledett finomságokat. Szerencsére a piacon is fellelhető háztáji hústermék, saját készítésű kolbász, hurka, füstölt sonka. A vidéken élő, állattartó gazda persze tökéletesen kontrollálja, hogy mi kerül saját készítésű élelmiszereibe. A városi ember azonban messzire került mindennapi táplálékainak forrásától.

Házi finomságok

A vállalkozóbb szellemű háziasszonyokat és urakat érdekelheti, hogy nagyszüleink generációja hogyan készítette házilag a pástétomokat, felvágottakat? Ha minimális eszközhasználattal és technológiával is lehetséges volt, akkor a modern konyhai gépek segítségével mindenképpen az! Ilyen módon kiküszöbölhetjük a felesleges adalékanyagokat és kikísérletezhetjük a saját ízlésünknek leginkább megfelelő recepteket. Egy hideg tonhal-, hús-, vagy csirkemájpástétom például kiváló szendvicsfeltét lehet. Darált húsból, májból, szalonnából sütőben is süthetünk pástétomot, amely azután melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. A vékonyan szeletelt egybesült húsok és fasírtok is nagyszerű alternatívák. A bátrabbak még a felvágott készítésnek is nekiállhatnak otthon. Egy hentes által közzétett klasszikus párizsi recept hozzávalói például a következők: sertéscomb, zsírszalonna, víz, pácsó, fehér bors, szerecsendió-virág,koriander, gyömbér, kardamom és fűszerpaprika. Igazán nem mondhatjuk, hogy nehezen beszerezhető alapanyagok lennének, tehát csak elhatározás kérdése, hogy saját kezűleg készített felvágott kerüljön az asztalra!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)