Rossz hír a növényi húshelyettesítőkről

Bár a növényi alapú húsalternatívák lényegesen kevesebb kalóriát és telített zsírsavat, valamint jóval több rostot tartalmaznak, mint a valódi hústermékek, van egy tényező, amelyben rosszabbul teljesítenek. Ez pedig nem más, mint a sótartalom.

Azt már régóta tudjuk, hogy a húsipar igen nagy szerepet játszik a klímaváltozásban . Nem csoda tehát, hogy egyre többféle alternatív megoldást kínálnak a boltok a hústermékek helyettesítésére. Egy friss tanulmány szerint azonban a jelenlegi kínálat nem feltétlenül alkalmas gyakori fogyasztásra, már ami az egészségügyi hatásukat illeti. A növényi alapú húshelyettesítők többségénél ugyanis rendkívül magas sótartalmat állapított meg egy közelmúltban végzett kutatás, amelyről az Independent is beszámolt .

Majdnem tökéletes alternatíva

A kutatók több mint 430, az Egyesült Királyságban elérhető terméket vizsgált meg: 207 növényi húshelyettesítőt és 226 húskészítményt. Megállapították, hogy a vegán és vegetáriánus húsalternatívák lényegesen kevesebb kalóriát és telített zsírsavat, valamint jóval több rostot tartalmaznak, mint a valódi hústermékek, sótartalmuk azonban jóval magasabb.

Mostantól az emberek falják fel a sáskákat .

A vizsgált növényi élelmiszerek közül mindössze kettőnél állapítottak meg alacsony sótartalmat, míg a húskészítmények közül 45-ről mondható el ugyanez. A 100 grammonkénti sótartalom a vegán és vegetáriánus húspótlók 75 százalékában jócskán meghaladja a célként kitűzött 0,3 grammot: egyes termékeknél a 2 grammot is megközelíti.

Mi a baj a sóval?

A túlzott sófogyasztás jelentősen megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, amely a szívbetegségek mintegy feléért, valamint az összes stroke-os eset 60 százalékáért tehető felelőssé. Szakértők szerint globálisan évente több mint 2 millió ember halálát okozza közvetetten a túlzásba vitt sóbevitel . "A sócsökkentés a legköltséghatékonyabb intézkedés a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás elleni küzdelemben" - emelte ki a tanulmány társszerzője, Graham McGregor professzor.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: