Óvatosan a sajtburgerrel!

Eddig csak az elhízáshoz kapcsolódó betegségekkel kapcsolta össze a tudomány a gyorséttermi finomságokat, de most úgy tűnik, más probléma is van. A magas zsírtartalmú ételek a Florida State University kutatása szerint a szaglás romlásához vezethetnek - tudjuk meg a Journal of Neuroscience friss kutatásából.

"Az orr belső rendszerének drasztikus strukturális és funkcionális változásához vezethet hosszútávon az egészségtelen táplálkozás" - állítja a kutatást vezető Dr Nicolas Thiebaud. A kísérletben résztvevő egerek ugyanis a zsír-alapú étrend következtében képtelenek voltak egy idő után felismerni a korábban megszokott illatokat, mivel a szagfelismeréshez szükséges agysejtek 50 százalékát elvesztették.

"Ez az első tanulmány, amely összefüggést lát a magas zsírtartalmú étrend és a szaglóképesség elvesztése között. Mindez új perspektívákat nyit az elhízással kapcsolatos problémák megértéséhez” - vélekedik a szakember.

Debra Ann Fadool professzor hozzáteszi "További aggodalomra ad okot, hogy miután a magas zsírtartalmú étrenden élő egerek újra visszatértek az egészséges életmódhoz, a szaglásuk továbbra sem javult. Úgy látszik, a képesség, amit az étrend tönkretett, nem szerezhető vissza".

A magas zsírtartalmú ételek a szaglás romlásához vezethetnek

A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy vajon a elhízáshoz, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten.

A kutatást finanszírozó National Institutes of Health (NIH) felmérése szerint három amerikai felnőttből kettő túlsúllyal küzd, míg a 6 és 19 év közöttiek egyharmadának kellene fogynia.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)