Nincs több titok az élelmiszereknél

A jövőben nem lehet majd titokban tartani az élelmiszerbiztonság kapcsán kedvezőtlen vizsgálati eredményeket. Ezt egy nyilvános adatbázissal biztosítják majd - döntött az Európai Parlament (EP).

Megbízható, átlátható és objektív kockázatértékelési eljárások jellemzik majd a jövőben az Európai Unió élelmiszeriparát. Az EP ugyanis az élelmiszerbiztonság fokozása miatt új szabályokat vezet be, többek között azt, hogy az összes vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni.

élelmiszerbiztonság, adatbázis, Európai Unió, Európai Parlament, EP, új szabályozás, törvény, forgalmazás, élelmiszeripar
Az új szabályozás célja a megbízhatóság és az átláthatóság elérése. Fotó: 123rf

Nincs több titok

Rosszul értelmezzük a csomagoláson lévő dátumot - részletek itt!

A termékeik gyártásához vagy forgalmazásához engedélyt kérő cégek ezentúl nem tarthatják vissza a rájuk nézve kedvezőtlen eredményeket. Az új szabályok biztosítják majd a tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére, továbbá javítják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányításának és tudományos teljesítményének fenntarthatóságát.

Kérhetnek bizalmas kezelést

Az új szabályozás alapján az EFSA nyilvánosságra hozhatja az engedélyezési kérelemhez kapcsolódó háttéradatokat és információkat. Kivéve, ha a kérelmező bizonyítja, hogy ez jelentősen sérti az érdekeit, ezért az adatok bizalmas kezelését kéri.

Az átláthatóság érdekében a kérelmezőknek közzé kell tenniük a termékük biztonsága értékeléséhez szükséges információkat. Az új törvény lehetővé teszi azt is, hogy az EFSA tanácsot adjon a kérelmek helyes benyújtásához. Így megbízhatóbbá és gyorsabbá válik a folyamat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)