Nem csak a narancsban sok a C-vitamin

Még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy a citrusfélékben található a legtöbb C-vitamin. Csakhogy ez a legkevésbé sincs így - az alábbi ételek valójában mind többet tartalmaznak.

Kaliforniai paprika

Sok benne a rost, és egy kaliforniai paprikában háromszor annyi a C-vitamin, mint egy narancsban. Viszont nagyon fontos, hogy mindig organikus termesztésűt vegyünk, mert a kaliforniai paprika azon a listán is rajta van, amely a rovarirtóval leggyakrabban szennyezett zöldségeket tartalmazza.

Brokkoli

Egy csésze brokkoliban 81 milligramm C-vitamin található, ami több, mint a teljes napi szükséges mennyiség. A keresztes virágú zöldségben sok a K-vitamin, ami nemcsak a véralvadás miatt fontos, hanem azért is, mert jót tesz a csontoknak, hiszen megkönnyíti a kalcium felszívódását és beépülését.

Ezekben az ételekben több a C-vitamin, mint a narancsban
A gyümölcsök között számos olyan akad, amely gazdag C-vitaminban

Eper

Az isteni piros gyümölcsből egy adagban szintén több a C-vitamin, mint egy narancsban. Ebből is fontos organikus termesztésűt venni, amikor csak tehetjük, mivel az epret is gyakran permetezik.

Ananász

A friss, lédús ananász nagyon egészséges, egy csészényi belőle pedig csaknem 80 milligramm C-vitamint tartalmaz. Emellett sok benne a bromelain nevű enzim, amely segít a gyomornak a fehérjék megemésztésében, ráadásul még rosttartalma is magas.

Mangó

Egy szem mangóban kiemelkedően sok, 122 milligramm C-vitamin található, emellett nagy mennyiségű antioxidáns is. Ha csak fagyasztottan jutunk hozzá friss helyett, az sem baj, a mélyhűtött mangó is ugyanolyan egészséges.

Kivi

Két kisebb szem kiviben több C-vitamin van, mint egy narancsban, ezen kívül sok réz, kálium és szerotinin is, ráadásul, bár kevesen tudják, de a héja is ehető.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: