Mit jelent a bio valójában?

Ha rálépünk az egészséges táplálkozás útjára, akkor első lépésként a konyhánkat töltjük fel bio, organikus és öko termékekkel. Honnan tudjuk azonban, hogy ez nem egy átverés, és ténylegesen teszünk valamit az egészségünkért?

Magyarországon jelenleg a biotermékek előállítását kilenc EU-s és egy magyar jogszabály szorítja korlátok közé. Ezek a részletes szabályok a növénytermesztésre, az állattartásra, a takarmány előállítására, a méhészetre, a gombatermesztésre és a feldolgozott élelmiszerekre tartalmaznak előírásokat.
A növénytermesztésnél figyelemmel kell lenni
  • a termőföld állapotára: az addig nem biogazdálkodásra használt földet 2-3 évig pihentetni kell,
  • a vetőmag származására: hiszen annak is biotermelésből kell származnia,
  • a tápanyagpótlásra és a növényvédő szerek alkalmazására: semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem alkalmazhatnak. A "permetező" szerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek, és a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük.


Az állattartásnál is szigorú feltételrendszer van. Nem szabad őket ketrecben vagy megkötve tartani, és az állat fajtájának megfelelő nagyságú életteret kell biztosítani mind zárt, mind nyitott területen. A fedett rész megvilágításában meghatározott arányú természetes fénynek is szerepelnie kell, és száraz, almozott pihenőhelyet kell az állatok számára biztosítani.

A takarmányt is biogazdálkodásból kell biztosítani, és tilos bármilyen szert (antibiotikum, növekedési hormon stb.) hozzáadni. A kérődző állatok esetében a lehető legtöbb időt kell biztosítani legelésre.

Ha az állat megbetegszik, gyógynövényekkel, homeopátiával, akupunktúrával és gyógyító ásványokkal lehet kezelni. Ha ez nem elegendő, akkor a súlyos megbetegedés elkerülése érdekében lehet gyógyszerekkel kezelni, de évente csak maximum egyszer, kétszer.

A termékenyítés lehetőleg természetes úton kell, hogy történjen, maximum az inszemináció engedélyezett, de klónozás és egyéb biológiai manipuláció tiltott. Az állatok csonkítása (pl. szarvtalanítás, herélés) csak indokolt esetben lehetséges, és a lehető legkevesebb fájdalommal. A szenvedést a vágás esetében is minimalizálni kell.

Ehhez hasonló irányelvek érvényesek az összes többi esetben is.

Ellenőrző szervezet

A szabályok betartására minden EU-s ország egy független szervezetet hozott létre. Magyarországon ezt a feladatot a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. végzi. Csak azon a terméken található bio minősítés és valamelyik cég hologramja, melyet ők leellenőriztek, a termék pedig megfelelt a szigorú előírásoknak. Nem kell tehát az átveréstől tartanunk, ezeket az egész Európában alkalmazott alapelveket itthon is be kell tartania a biotermékeket előállító cégeknek, gazdáknak.

Az adalékanyagok és a bioélelmiszerek viszonya

Azt gondolhatnánk, hogy a bioélelmiszerek nem tartalmaznak E betűs összetevőket. Ez nem igaz, de a biotermékek minősítésekor az adalékanyagok tekintetében egy sokkal szűkebb kör engedélyezett, melyet ugyancsak az Európai Unió Ökorendelete szabályoz. Az eddig regisztrált 315 E kóddal ellátott anyag közül a gyártók csak néhányat használhatnak az előállításhoz, azokat is csak meghatározott mennyiségben. Vannak olyan kategóriák (édesítőszerek, ízfokozók, színezékek, stabilizátorok), melyek egyáltalán nem engedélyezettek, ha valaki bio minősítésű terméket akar gyártani, és minden esetben bizonyítani kell, hogy természetes összetevővel nem helyettesíthető a felhasználni kívánt adalékanyag.

Az EU rendeleténél még szigorúbb az ökológiai gazdálkodók szervezetének ajánlása, ugyanis ők sokkal kevesebb adalékanyag használatát engedik meg.

Az EU Ökorendelete által engedélyezett néhány adalékanyag: E 170 Kálcium-karbonát, E 270 Tejsav, E 300 Aszkorbinsav, E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok, E 322 Lecitin, E 333 Kalcium-citrátok, E 334 Borkősav, E 335 Nátrium-tartarátok, E 336 Kálium-tartarátok, E 341 Monokálcium-foszfát, E 406 Agar-agar, E 407 Karragén, E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt, E 412 Guarmagliszt, E 414 Gumiarábikum, E 500 Nátrium-karbonátok, E 501 Kálium-karbonátok, E 503 Ammónium-karbonátok, E 504 Magnézium-karbonátok, E 524 Nátrium-hidroxid, E 551 Szilícium-dioxid.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag