Nem csak a glutén ártalmas a búzában

Nem a glutén az egyedüli olyan összetevője a búzából készült élelmiszereknek, amely egészségügyi problémákat okozhat. Az amiláz-tripszin-gátlók a bélben és más szervekben is gyulladást kelthetnek.

A búzában található, amiláz/tripszin -gátlónak (amylase/trypsin inhibitors, ATI) nevezett fehérjék szerepet játszanak egy sor krónikus gyulladásos kórkép, például a szklerózis multiplex, az asztma és a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kialakításában - számolt be eredményeiről egy német kutatócsoport az európai gasztroenterológusok idén Bécsben rendezett találkozóján, az UEG Weeken. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatói Detlef Schuppan professzor irányításával hosszú évek óta munkálkodnak azon, hogy felderítsék az ATI-k kapcsolatát az emésztőrendszeri és egyéb krónikus gyulladásos betegségekkel - írja az Origo.hu .

A gabonából készült élelmiszerek allergiás reakciót válthatnak ki. Nem csak a glutén veszélyes
A gabonából készült élelmiszerek allergiás reakciót válthatnak ki. Nem csak a glutén veszélyes

A búza evolúciós léptékkel mérve csak a közelmúltban - az újkőkortól, nagyjából 12 ezer évvel ezelőttől kezdve - került be az ember étrendjébe. E rövid idő nem adott lehetőséget arra, hogy maradéktalanul alkalmazkodjunk az új táplálék feldolgozásához. A búzában és a vele rokon gabonanövényekben - árpában, rozsban - található egyes fehérjék a teljes emberi populáció legalább egy százalékában immunreakciót , és ennek következtében gyulladásos tüneteket idéznek elő.

Korábban a kutatások többsége a búzában tároló funkciót betöltő gluténfehérjékre, illetve az általuk okozott emésztőszervi problémákra koncentrált, azonban Schuppan és munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy a gluténtól eltérő szerkezetű és funkciójú - a búzanövény kártevők elleni természetes védelmét biztosító - ATI-k kedvezőtlen egészségügyi hatása legalább olyan jelentős, ráadásul gyakran túllépi az emésztőrendszer határait.

Hosszú ideje tartó heves vita zajlik arról a tudósok között, hogy a gluténérzékenység valós egészségügyi probléma-e. Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy bizony az. Részletek!

Az ATI-k fogyasztása a legkülönbözőbb szervekben, így a vesében, a lépben, az agyban és a nyirokcsomókban is gyulladásos folyamatokat indíthat el, továbbá a súlyosbíthatja nemcsak a gyulladásos bélbetegségek , de a reumatoid ízületi gyulladás, a szklerózis multiplex, az asztma, a lupusz (bőrfarkas) és az alkoholfüggetlen májbetegség tüneteit.

Az ATI-k a búzafehérjéknek csak mintegy 4 százalékát teszik ki, mégis erős immunválaszt válthatnak ki elsődlegesen a bélben, majd onnan tovaterjedve a szervezet más szöveteiben. Az ATI-k azon túl, hogy súlyosbíthatják az emésztőszerveken kívüli gyulladásos betegségek lefolyását, szerepet játszhatnak a nem cöliákiás gluténérzékenység kialakításában.

Forrás: Origo.hu

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)