Nébih: baj van a sajtkrémekkel

Harmincegy kenhető sajtkészítményt vizsgált legújabb Szupermenta terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.

A Nébih Szupermenta termékteszt programja ezúttal a tégelyes, kenhető sajtkészítményeket helyezte középpontba. A 31 termék között sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt megnevezésű készítmény is akadt. Ezek közül 17 hazai, 14 pedig külföldi gyártású volt - olvasható a hatóság oldalán.

A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. A szakemberek emellett a Magyar Élelmiszerkönyv által előírtakra is különösen odafigyeltek, nézték tehát az egyes minőségi kritériumok - például a a zsír-, a szárazanyag- és a sótartalomra vonatkozó előírások - teljesülését.

sajtkrém, krémsajt, kenhető sajtkészítmény, szendvicskrém, friss sajt, Nébih vizsgálat, minőségi problémák
sajtkrém, krémsajt, kenhető sajtkészítmény, szendvicskrém, friss sajt, Nébih vizsgálat, minőségi problémák

Akadtak problémák

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. Az érintett gyártó figyelmeztetésben részesült, a céget a hiba javítására kötelezte a hatóság. A laboratóriumban mért szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepelt a csomagoláson a sótartalom. Az érintett vállalkozások figyelmeztetésben részesültek. A mikrobiológiai vizsgálatok azonban élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredménnyel zárultak.

Veszélyes levesport hívnak vissza - a részletekért kattintson ide!

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, a vizsgálatok azonban kimutatták a szorbinsav jelenlétét - szerencsére jóval a megengedett határérték alatti mennyiségben. A hatóság kiemelte, hogy ebben a termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén fel kell tüntetni az összetevők között. A Nébih a helytelen jelölés miatt hatósági intézkedés mellett kötelezte a felelős vállalkozót a hiba javítására.

5 termék esetében nem volt megfelelő a megnevezés sem, mert a készítmények olyan összetevőket tartalmaztak, amelyek nem feleltek meg a Magyar Élelmiszerköny vonatkozó jogszabályainak. A hivatal ezekben az esetekben is büntetést szabott ki, valamint kötelezte az előállítókat a hiba kijavítására. Összesen 20 esetben indult hatósági eljárás. Ebből 5 termékkel kapcsolatban pénzbírságot is kiszabtak a felügyelők súlyos jelölési hibák miatt. A büntetések összértéke a másfél millió forintot is meghaladja. A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A mentes termékekkel nem volt baj

A "mentesként" jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát is. 3 sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, míg egy terméken a laktózmentes felirat. A laboratóriumi eredmények e tekintetben igazolták az állításokat, mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az eredmények alapján a Président Trappista sajtkrém állhatott dobogó legfelső fokára, második helyen a Milkeria Félzsíros sajtkrém végzett, a harmadik helyet pedig az Arla Friss, zsírdús lágy krémsajt érdemelte ki. A további információkat és a részletes vizsgálati eredményeket a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán találja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció