Miről árulkodik a "lisztkód"?

A száraztészták alapanyagául szolgáló lisztek csomagolásán egy betűkből és számokból álló kódsort fedezhetünk fel. Miről árulkodik ez a "lisztkód"?

A boltok polcain található lisztek között az avatatlan szem nem vehet észre jelentősebb különbségeket, pedig fontos információk olvashatóak le a termék csomagolásáról. Legfontosabb jellemzői, hogy miféle gabonából készülnek, a gabonát milyen szemcseméretre őrlik, mennyi maghéjat hagynak benne, és mekkora nedvesség- és fehérje(sikér)tartalmuk van. A lisztek jelölésére szolgáló kódot a Szupermenta tette érthetővé.

A teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült ételek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapját jelenthetik. E rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomságok a súlycsökkentő étrendbe is beilleszthetőek! Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat ezekről!

Ezt jelöli a lisztkód

A kódsor betűkkel kezdődik, az első közülük a gabona típusát jelöli:

B: búza

R: rozs

D: durumbúza

T: tönkölybúza

A gabona típusáról és az őrlés módjáról is sokat elárul a liszt kódja
A gabona típusáról és az őrlés módjáról is sokat elárul a liszt kódja

A második betű a szemcseméretet és az őrlés módját jelöli:

L: Liszt (apró szemcseméret)

D: Dara

F: Fogós (nagyobb szemcsenagyság)

FF: Kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret)

FFF: Háromszor fogós (durva szemcseméret)

G: graham

A betűsort követő számok a hamutartalom jelölésére szolgálnak, vagyis a visszamaradt ásványi anyagok arányát jelentik. Minél nagyobb értékű, annál több korpa található a lisztben. Például a BL 80-as jelölésűt a jól ismert fehér kenyérhez használják, míg a félbarna kenyérhez a BL 112-est. Néha a betűket nem követik számok, az RL például egyszerűen a rozslisztet jelöli, a BTKL pedig a teljes kiőrlésű búzaliszt megjelölése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra