„Mindenkinek joga, hogy ne éhezzen”

Az európai dietetikusszövetség szerint mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy ne éhezzen.

A helyes étrend segít megelőzni bizonyos betegségeket, mérsékli azok kockázatát, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, javítja az orvosi kezelés hatékonyságát, valamint az életminőséget; mindez pedig csökkenti az egészségügyi kiadásokat is – hívta fel a figyelmet az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló szövetség a magyar fővárosban tartotta 33. éves közgyűlését, ennek alkalomból adták ki a Budapest Nyilatkozatot, benne a fenti idézettel.

konyha, zöldségpucolás, fiatal nő, vágódeszka, répa
Az európai dietetikusszövetség szerint mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. Fotó: Getty Images

A dietetikai ellátás népegészségügyi jelentőségű

A dokumentumban leszögezik, kizárólag a dietetikusok azok az egészségügyi szakemberek, akik megfelelő szakértelemmel bínak ahhoz, hogy prevenciós céllal vagy a táplálkozással összefüggő rendellenességek kezelésére megtervezzék, lefolytassák és kontrollálják a táplálkozásterápiát. Ugyanakkor szerepük túlmutat az egészségügyi ellátáson: a kormányokkal, az iparral, a tudományos élettel való együttműködéssel és kutatásaik révén általánosan javítják a lakosság táplálkozását.

Az EFAD nyilatkozata szerint a táplálkozásterápia költséghatékony befektetés, és a dietetikusok hatékonyabbak és eredményesebbek táplálkozási tanácsadásban, mint bármely más egészségügyi szakember. Határozottan ajánlják, hogy az egyes országok az egészségügyi rendszereiken belül rendeljenek erre a területre erőforrást, mindenkinek biztosítva a dietetikai ellátást. Ezzel párhuzamosan a dietetikai ellátást integrálni kell a népegészségügybe is, hiszen fontos, hogy az egészségügyi rendszeren kívül is legyenek olyan szakképzett dietetikusok, akikkel együttműködve hatékony, méltányos és fenntartható változásokat lehet elérni az élelmezésben.

Megéri táplálkozási kérdésekben dietetikushoz fordulni

Azért, hogy a lakosság egészségesebb legyen, minden európai polgárnak hozzáférést kell biztosítani a dietetikai ellátáshoz, és az EFAD elkötelezett a dietetikusképzés és a kutatás-fejlesztés, valamint a dietetikai gyakorlat színvonalának emelése mellett.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a százéves magyar dietetikusképzés és a felsőoktatásban szerzett diploma garantálja, hogy a táplálkozástudománnyal kapcsolatos kérdésekben érdemes szakemberhez fordulni akár a klinikai ellátás, akár a népegészségügyi vonatkozású lakossági tanácsadás, a prevenció vagy a közélelmezés területén.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: