Miért van szükségünk ásványi anyagokra?

Az ásványi anyagokat a szervezet nem tudja önmaga előállítani. Rendkívül fontos tehát, hogy a megfelelő mennyiséget táplálkozással bejuttassuk a szervezetbe.

Mit kell pótolni?

Az emberi szervezetből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán naponta átlagban 2,4 liter víz távozik, amit pótolni kell. A napi folyadékszükséglet közel felét táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Erre a célra a legideálisabb a természetes ásványvíz fogyasztása.

A természetes ásványvizeknek elsődleges táplálkozástani és fiziológiás szerepük van a szervezet vízháztartásának fenntartásában. Befolyásolják az ionháztartást, az ozmózis-viszonyokat, az elektrolit- és sav-bázis egyensúlyi folyamatokat. Összetételének, különleges oldóképességének, stabilitásának alapján az ásványvíz akár funkcionális élelmi anyagnak is tekinthető. Ez azt jelenti, hogy mint ahogyan a vitaminokat, úgy az ásványi anyagokat sem tudja a szervezet előállítani. Mivel azonban szükségünk van rájuk, ezeket az anyagokat kívülről kell pótolnunk.

Látogasson el vízválasztó oldalunkra, ahol elolvashatja, milyen összetevőket tartalmaznak az ásványvizek. Itt igényei szerint ajánlunk Önnek megfelelőt! A természetes ásványvíz a legjobban hasznosítható módon, oldott formában tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. Így, amikor szomjúságunk oltására ásványvizet iszunk, biztosítjuk szervezetünk ásványi anyag szükségletét. A természetes ásványvíz korlátlan mennyiségben fogyasztható.

A magyar ásványvizek ásványi anyagban gazdagok, oldott ásványianyag-tartalmuk 500-2500 mg/liter érték között van. Ugyanakkor megtalálhatóak nálunk az alacsony ásványianyag-tartalmú vizek is, így mindenki kedvére választhat, hogy kevesebb, vagy több ásványi anyagot tartalmazó vizet iszik-e.

Mi van benne?

Ásványi anyagokra minden korosztálynak szüksége van, fokozottan szükségesek azonban fiatal korban, a terhes és szoptató anyák számára, sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek, akiknek nagy a folyadékveszteségük, de a stresszhelyzetnek kitett, vezető beosztásban dolgozóknak is.

Idős korban azért fontos, mert felgyorsul a csontritkulás kialakulásának folyamata, az ember szomjúságérzete fokozatosan csökken, egyre kevesebb folyadékot fogyaszt, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a szervezet kiszárad, emésztési zavarok lépnek fel, a vér besűrűsödik, megnő a trombózis veszélye.

A kalcium és a magnézium a csontok és a fogak fontos alkotóelemei, megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, de feladatuk van a véralvadásban, a sejtmembrán épségének a fenntartásában, részt vesznek egyes enzimek működésében, a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében, szükségesek az izmok, a szívizom működéséhez.

A foszfor szintén fontos építő eleme a csontoknak és a fogaknak, nagy jelentősége van az anyagcsere folyamatokban, az energia tárolásában.

A kálium főleg az izmok működését biztosítja, de a nátriummal együtt részt vesz a szervezet folyadék-háztartásának szabályozásában, valamint a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában is.

A króm fokozza az inzulin hatását, a vas a vörösvérsejtek képződését segíti elő, megakadályozza a vérszegénység kialakulását.

A kobaltnak a vérképződésben van szerepe, a mangán a fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserében vesz részt, a réz az oxidációs-redukciós folyamatokban, a cinknek jelentős szerepe van a sebgyógyulásban.

A cikket a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács bocsátotta a rendelkezésünkre. A hidrogén-karbonát a szervezetben lúgosító hatást fejt ki, és így befolyásolja a sav-lúg egyensúlyt. Jó hatással van a gyomorsav-túltengés okozta megbetegedésekre, a gyomorégésre, illetve tisztítja a húgyutakat, megakadályozza a vesekő kialakulását. A szulfát minden fehérje és néhány enzim alkotó eleme, a haj, köröm, bőr erősségét befolyásolja.

A fluor a fogszuvasodás kialakulását akadályozza meg, a jód a pajzsmirigy-hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem.

A metabórsav élettani jelentősége elsősorban a kalcium-, a magnézium- és a D-vitamin-anyagcserében van. A bór hatására a vizeletben csökken a kalcium- és a magnézium-, fokozódik a foszfor kiválasztása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció