Mi történik, ha leszokunk a szénhidrátról?

Nagy keletje van a szénhidrátmentesítésnek - egyesek szerint a kenyeret és a tésztát egy az egyben el kellene felejtenünk. De vajon milyen következményei lehetnek, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot?

Rengetegen kísérleteznek azzal, hogy hogyan lehet a szénhidrátmentességet legjobban átültetni a gyakorlatba. Mindent zárjunk ki, vagy csak a finomított gabonát? Az alábbiakban ezen kísérletek eredményeit foglaltuk össze.

1. Súlyt veszítünk - és nem úgy, ahogy szeretnénk

Amikor csökkentjük szénhidrátbevitelünket, az első dolog, amit észreveszünk, az lesz, hogy milyen irigylésre méltóan gyorsan fogyunk. Az elhagyott kilókkal azonban nem zsírt, hanem vizet veszítünk. A szervezetben tárolt szénhidrátok ugyanis glikogén formájában raktározódnak - minden egyes grammnyi glikogén tárolásához pedig három-négy grammnyi víz szükséges. Úgyhogy amikor szervezetünk az energiát nem a bevitt szénhidrátból, hanem testünk szénhidrát-raktáraiból fedezi, garantáltan sok vizet fogunk veszíteni.

Barát vagy ellenség? A szénhidrátok könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó tápanyagok és szinte azonnali energiaforrások. Miből épülnek fel? Melyikből és mennyit fogyasszunk?

2. Mintha elkaptuk volna az influenzát

A szénhidrát az agy fő energiaforrása. Ha elkezdjük hanyagolni a szénhidrátot, az előbb említett glikogénraktárak is elkezdenek lemerülni, agyunk pedig kevesebb energiát kap a szervezetből. Ha a glikogénraktárak is lemerülnek, szervezetünk elkezdi lebontani a zsírt, majd ketonokkal, apró szénhidráttöredékekkel tartja fenn magát. Ennek a folyamatnak külső jelei is vannak: ez a rossz lélegzet, szájszárazság, kimerültség, gyengeség, szédülés, álmatlanság, hányinger és ködös agy - gyakorlatilag úgy érezzük magunkat, mintha influenzásak lennénk. A szervezetünk egy idő után persze hozzászokik ahhoz, hogy ketonokkal tartsa fenn magát - de akármennyire is jól tudunk ezekkel működni, testünk nem ezeket szeretné üzemanyagnak használni.

3. Nem kívánjuk annyira az ételt

A feldolgozott szénhidrátok híresek arról, hogy mennyire képesek lifteztetni vércukrunkat - először nagyon megugrik, utána pedig le is zuhan. Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált nem régi tanulmány szerint ez az ugrás-zuhanás beindítja az agy függésközpontjait, emiatt pedig jobban elkezdjük kívánni az ételeket. Viszont ha rostdús teljes kiőrlésű gabonaféléket eszünk, az nem fogja megdobni vércukorszintünket, így nem is leszünk annyira kívánósok.

A szénhidrát elhagyása következményekkel járhat

A szénhidrát elhagyása következményekkel járhat

4. Változhat kockázati esélyünk pár betegséggel kapcsolatban

2014-ben a PLOS ONE szaklap közölt egy tanulmányt, amely szerint a feldolgozott szénhidrátok megemelik testünk palmitolsav-szintjét: ez növeli az olyan betegségek esélyét, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy más szív- és érrendszeri problémák. Az American Heart Association kutatása pedig arra mutat rá, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék javítják a vér koleszterinszintjét, valamint csökkentik a szív-és érrendszeri problémák, stroke, elhízás és kettes típusú cukorbetegség esélyét. Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy tudjuk, mit kell fogyasztanunk.

5. Csökken az energiaszintünk

A teljes kiőrlésű gabonafélék sok vasat, magnéziumot és különböző B-vitaminokat tartalmaznak, amelyek mind felelősek azért, hogy energiaszintünk ne csökkenjen. Mivel a szénhidrát a test preferált üzemanyaga, sejtjeink kifejezetten lelassulnak, ha nem kapnak belőle normális mennyiséget.

6. Nem ürítünk

A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyban hozzájárulnak a napi rostbevitelhez: ezek nemcsak vércukorszintünkön javítanak, hanem az elhízás, illetve más krónikus betegségek esélyeit csökkentik - emellett sokkal rendszeresebbé válik az anyagcserénk is.

7. Hangulatváltozásaink lesznek

...és nemcsak azért, mert minden szendvicsünk salátával lesz tele. A szénhidrátok hatására ugyanis növekszik testünk szerotonin-szintje: a szerotonin pedig az a neurotranszmitter, amitől - egyszerűen megfogalmazva - jól érezzük magunkat. Ha tehát elhagyjuk a teljes kiőrlésű termékeket, akkor azt a mentális egészségünk is megsínyli.

8. Az edzések sem lesznek jobbak

A szénhidrátok táplálják a testmozgást és edzést is. Ha elhagyjuk őket, az energiaszintünk zuhanni kezd, emiatt a kifejtett erő és az állóképesség is sokkal rosszabb szintre süllyed. Ha pedig rosszabbak az edzések, az elért eredményeink sem javulnak, sőt.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: