Mérgező lehet a rizs, ha rosszul tároljuk

Könnyen előfordulhat, hogy megmarad egy kevés rizs az ebéd vagy vacsora után. Akik pedig több napra előre főznek, szándékosan készítenek egyszerre nagyobb adagot. Ám nem mindegy, hogyan tároljuk a maradékot, mert könnyen ételmérgezés lehet a vége.

Nagyon fontos, hogy a főtt rizs tárolásával kapcsolatban betartsuk a higiéniai alapszabályokat, különben meg is betegedhetünk tőle.

Tegyük hűtőbe minél előbb!

Miután megfőztük a rizst, ne hagyjuk egy óránál tovább szobahőmérsékleten állni! A minőség megőrzésében a tárolás számít, nem pedig az, hogy újramelegítjük-e. A nyers rizs ugyanis a Bacillus cereus nevű baktérium spóráit tartalmazza, amely ételmérgezést okozhat.

rizs, főtt rizs, köret, étel, élelmiszer, élelmiszrbiztonág, megfelelő tárolás, baktériumok, ételmérgezés
A nem megfelelően tárolt főtt rizs hányást és hasmenést okozhat. Fotó: 123rf

Ez a baktérium a rizs főzése után is életben maradhat, és minél tovább hagyjuk a rizst szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esély arra, hogy ez a baktérium szaporodni kezd és méreganyagot termel. A baktériumokkal teli rizs elfogyasztása hányást és hasmenést is okozhat.

Figyeljünk az adagra!

A megfertőződés kockázatának csökkentésére az egyik legjobb módszer, ha kicsit pontosabban tervezzük meg az étkezéseinket. Próbáljunk meg mindig annyi rizst főzni, amelyet az adott étkezéshez biztosan el is fogyasztunk.

Maximum egy napig tároljuk! A hűtőbe tett maradék főtt rizst másnap meg is kell enni. Amikor újramelegítjük, ügyeljünk rá, hogy a hő biztosan minden egyes szemet átjárjon. Az is fontos, hogy egynél többször ne melegítsük a rizst.

A másik lehetőség, hogy amint kihűlt a megmaradt köret, azonnal jól zárható dobozba szedjük át és betesszük a hűtőbe. A rizs elkészülése és hűtőszekrénybe kerülése között azonban semmiképpen se teljen el egy óránál több idő.

Csak a fenti szabályok betartásával lehetünk biztosak benne, hogy semmilyen egészségügyi problémát nem fog okozni a maradék rizs elfogyasztása.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)