Mennyire egészséges a himalájai só?

Bár napjainkban igen nagy népszerűségnek örvend, a himalájai só valójában nem sokban különbözik az egyszerű konyhasótól. Az ára ugyanakkor rendszerint borsosabb, érdemes tehát fontolóra venni, hogy tényleg jobban járunk-e, ha erre váltunk a konyhában.

Mennyi sót lenne szabad naponta elfogyasztanunk? Részletek itt.

Ahogy egyre inkább teret nyert az elmúlt időkben a tudatos és egészséges táplálkozás, számos olyan élelmiszert is pótolni kellett, amelyek addig alapvetően étrendünk szerves részét képezték. Így történt ez a konyhasóval is, amelyről kiderült, hogy a többi között fokozza például amagas vérnyomáskockázatát. Csakhogy ételeink sokat veszítenek élvezeti értékükből só nélkül, tehát szükség volt egy egészségesebb alternatívára.

Különleges megjelenése sokak számára izgalmas alternatívává varázsolja a himalájai sót
Különleges megjelenése sokak számára izgalmas alternatívává varázsolja a himalájai sót

Az Index cikke szerint e tekintetben éppen jókor jött be a köztudatba a himalájai só. Rózsaszín megjelenésével elütött a fehér konyhasótól, idővel pedig a marketing egészségesebbnek kiáltotta ki, megadva ezzel a lehetőséget az ételek bűntudatmentes ízesítésére. Ezzel együtt azonban a himalájai só valójában alig-alig tér el az egyszerű konyhasótól. Összetételének 98 százalékát ugyanúgy a nátrium-klorid teszi ki, azaz hiába tartalmaz nyomokban több ásványi anyagot fehér riválisánál, ennek pozitív egészségügyi hatása elenyésző, figyelembe véve, hogy milyen kis mennyiségben fogyasztunk egyébként sót.

Az is igaz, hogy kevésbé feldolgozott, mint a fehér só, amely őrléskor veszít valamelyest eredeti összetételéből, illetve gyakran kezelik csomósodás ellen is. Mindazonáltal az egészségre gyakorolt hatása ezeknek az eljárásoknak is rendkívül minimális. A himalájai só valódi előnye leginkább abban rejlik, hogy nagyobb darabokban lehet kapni, valamint enyhén sósabb is az íze, azaz kevesebb mennyiséggel is elérhetjük a kívánt ízhatást. Összességében tehát ténylegesen csökkentheti a nátriumbevitelünket, eközben viszont nagy hátránya, hogy nem tartalmaz jódot. Márpedig Magyarország területének jelentős része jódhiányos terület, azaz nagy szükségünk van a jódpótlásra.

Összességében tehát elmondható, hogy a himalájai só főként megjelenésében tér el az egyszerű konyhasótól, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy minden kétséget kizáróan egészségesebb alternatíva lenne. Arról nem is beszélve, hogy nevével ellentétben még csak nem is a Himalájából származik, hanem a több száz kilométerrel távolabb fekvő, pakisztáni Khewra sóbányából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció