Mennyi ideig jó a maradék?

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lenne a hűtőjében a korábbi főzésekből, esetleg éttermi rendelésekből megmaradt étel. Vajon meddig lehet anélkül fogyasztani a maradékból, hogy ne ártsunk vele az egészségünknek?

Aki szokott főzni, az tisztában van vele, hogy nagyon nehéz pont akkora mennyiségű ételt csinálni, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Sőt: nem is érdemes, hiszen, ha már odaállunk a tűzhely elé, akkor célszerű több napra előre elkészíteni a menüt. Az esetek többségében tehát van maradék, aminek azonban – értelemszerűen – nem végtelen a szavatossági ideje. A The Healthy szakembereket kérdezett arról, mennyi ideig biztonságos enni belőle.

Sok mindentől függ

„Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen több tényezőtől is függ, meddig jó a maradék. Általános szabályként jellemzően azt szoktuk mondani, hogy 3-4 nap után szabaduljunk meg tőle” – magyarázza dr. Donald W. Schaffner, a Rutgers Egyetem Élelmiszertudományi Karának professzora.

maradék, ételmaradék, ételmérgezés, ételfertőzés
A maradékoknak sem végtelen a szavatossági idejük. Fotó: Getty Images

Hasonló a véleményen van Malina Malkani dietetikus, táplálkozási szakértő is. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak alacsony és magas kockázatú élelmiszerek, utóbbiaknál pedig különösen figyelni kell, mert előfordulhat, hogy három-négy napot sem bírnak ki. Az alacsony kockázatúak közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, a pékáruk, a tartósított élelmiszerek, a szirupok, az ecetek, míg a tejtermékek, a tojás, a húsfélék, a halak és a tenger gyümölcseit tartalmazó ételek magas kockázatúak.

Mint azt dr. Schaffner kiemelte: az éttermi maradéknál ugyanaz a szabály, mint annál az ételnél, amit otthon készítünk. A professzor mindazonáltal rámutatott, hogy az éttermi fogások esetében hosszabb idő is eltelhet addig, amíg hűtőbe kerülnek, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig – akár órákig – lehetnek nem megfelelő hőmérsékleten. Ez szintén jelentősen befolyásolja az eltarthatósági időt (és nem kedvező irányba).

Meg is betegedhetünk

Amennyiben félvállról vesszük az „időkorlátot”, akár meg is betegedhetünk a maradék elfogyasztásától. Az alapos hőkezelés – főzés, sütés – ugyan elpusztítja az esetleges baktériumokat, a kórokozók viszont újra elszaporodhatnak az étel tárolása során, és ételfertőzést, ételmérgezést okozhatnak. Ilyenkor általában émelygés, hányás, hasmenés, esetenként láz és gyengeség jelentkezik.

Vannak még fontos tényezők

A maradékkal kapcsolatban egyébként nem csak a tárolási időre kell figyelni. Mint azt fentebb már említettük, az sem mindegy, mikor kerül be a hűtőbe az étel. Ennek a The Healthy által idézett szakemberek szerint optimális esetben a főzéstől számított két órán belül kell megtörténnie. Amennyiben viszont a kinti hőmérséklet magasabb, mint 32 Celsius-fok, a határidő egy órára rövidül.

Arra is ügyeljünk, hogy a hűtőszekrényben lévő hőmérséklet a lehető alacsonyabb legyen – 5 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb –, de azért vigyázzunk, hogy az étel ne fagyjon meg. „Magasabb hőmérsékleten könnyebben túlélnek és szaporodnak a kórokozók” – így Malkani, aki a tárolásra és a melegítésre vonatkozóan is adott pár hasznos tanácsot. „Igyekezzünk légmentesen záródó edényekben tárolni a maradékot, ez ugyanis szintén sokat segít abban, hogy ne romoljon meg idő előtt. Amikor pedig kivesszük a hűtőből, alaposan melegítsük fel, hogy az élelmiszerrel terjedő betegséget okozó kórokozók biztosan elpusztuljanak.”

Akinek segítséget jelent, az rá is írhatja az ételekre, mikor kerültek be a hűtőbe , így biztos nem felejtődik el, egyik vagy másik fogás meddig fogyasztható, húzza alá Dr. Schaffner. A professzor úgy folytatta: amennyiben tudjuk, hogy három-négy napon belül biztosan nem fogjuk megenni az ételt, de később szívesen megennénk, érdemes lefagyasztani (már ha olyan fogásról van szó, amit le lehet).

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: