Mégsem jobb a vaj a margarinnál?

Csökkenthetjük a szívbaj esélyét, ha vaj helyett például margarint fogyasztunk, állítja egy új amerikai kutatás.

A Harvard School of Public Health szakértői szerint az elmúlt hónapokban számos olyan vizsgálat látott napvilágot, amely szerint nem nagyobb az elhalálozás esélye azoknál, akik sok telített zsírsavat fogyasztanak. Mindezen eredmények szerintük tévesek: amennyire csak lehetséges, tartózkodnunk kell a telített zsírsavaktól.

A vizsgálatot vezető professzor, Frank Hu elmondta: egészséges, telítetlen zsírsavakkal kell pótolnunk az étrendünkben lévő telített zsírsavakat: margarinnal , növényi olajokkal, olívaolajjal vagy csonthéjasokkal. Ennek hatására ugyanis jelentősen csökken az esélye a szívproblémák kialakulásának.

Akar Ön műanyagszatyrot enni? Esetleg kőolajból készült ételeket? És a margarint megenné-e? - ilyen kérdéseket tartalmazó információkat is olvasni a neten. Rémhír vagy van alapja? Kattintson ide! Hu elmondta, hogy nem felmenteni akarják a telített zsírsavat – a szívproblémák szempontjából ugyanis mind a telített zsírsavak, mind pedig a finomított szénhidrátok ugyanolyan egészségtelenek (azok, akik lemondanak a telített zsírsavakról, általában finomított szénhidrátokra szoknak át).

Mégsem egészségtelen a margarin?

Elmondása szerint amikor életmód- és étrendbeli váltást akarunk végrehajtani, mindezt orvosoknak kellene felügyelniük, a kardiológusoknak pedig hangsúlyozniuk kellene azt, hogy fogyasszunk több telítetlen zsírsavat , például növényi olajokat és magvakat és egészséges szénhidrátokat – például teljes kiőrlésű magvakat.

Prof. Hu és társai a Journal of the American College of Cardiology szaklapban publikálták kutatásaik eredményét, amely során több mint 127 ezer amerikai páciens egészségügyi információt vetették össze étrendváltásuk hosszútávú eredményeivel.

Egyértelműen látható - mondják -, hogy ha energiabevitelünk csak 5 százalékát cseréljük le telítettről többszörösen telítetlen zsírsavra, már 25 százalékkal csökkentjük a szívkoszorúér-betegség esélyét. (Egyszeresen telítetlen zsírsav esetén ez 15 százalékra csökken.) Ha azonban a telített zsírsavat finomított szénhidrátra váltjuk, az egyáltalán nem biztosít számunkra semmilyen egészségügyi előnyt.

Forrás: www.dailymail.co.uk

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)