Megfelelő folyadékpótlással a szorongás is megelőzhető

A legtöbb ember csupán akkor iszik, amikor már szomjas, pedig szervezetünk egészségét, egyensúlyát tekintve ilyenkor már késő pótolni a folyadékot. Hogy miért? Mert a dehidratáció befolyásolja a hangulatunkat ugyanúgy, mint energiaszintünket, gondolkodásunkat - legalábbis ez derült ki a University of Connecticut's Human Performance Laboratory tanulmányából, mely a The Journal of Nutrition című szaklap februári számában jelent meg.

Mint azt kimutatták, teljesen mindegy, hogy szervezetünkben 40 percnyi séta vagy pihenés után lép fel enyhe dehidratáció, mindkét esetben ugyanazok lesznek a következményei az elégtelen folyadékbevitelnek. Enyhe dehidratációról akkor beszélünk, ha a szervezet teljes folyadékháztartásából 1,5%-nyit veszt el.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy nemcsak mozgás vagy extrém hőség esetén kell fokozatosan ügyelni a folyadékbevitelre - mondja Lawrence E. Armstrong pszichológus, a kutatás egyik vezetője.

"Szomjúságérzetünk nem egyből azután jelentkezik, hogy szervezetünkben 1 vagy 2 százalék folyadékvesztés lépett fel. A folyadékvesztés akkora ugyanis már régen hatással van szervezetünk és tudatunk működésére" - magyarázza Armstrong, aki a témát kutatja immár 20 éve. Mint mondja, az ivás ugyanannyira fontos azoknak, akik egész nap számítógép előtt ülnek, mint a maratoni futóknak, akik akár 8%-nyi folyadékvesztéssel is zárhatják versenyeiket.

Emberek különféle csoportjait vizsgálták: 25 nőt, átlagéletkoruk 23 év volt, és 26 férfit, akiknek átlagéletkora 20 év volt. Minden résztvevő egészséges, aktív életet élt, átlagban 30-60 percet mozogtak naponta.

A vizsgálat során is mozogniuk kellett (futópadon sétálniuk), majd tesztekkel mérték többek között reakcióidejüket, koncentrációjukat, tanulási készségüket és memóriájukat, majd az eredményeket összevetették a megfelelő folyadékbevitel mellett kitöltött tesztek eredményeivel.

Az eredmény nem meglepő, ugyanis a fiatal nőknél már az enyhe folyadékvesztés is fejfájással, fáradtsággal, koncentrációs nehézségekkel járt. A férfiaknál is hasonló eredményeket hoztak a tesztek: a mentális feladatokban nem teljesítettek olyan jól a folyadékvesztés után, különösen a memóriát és az éberséget mérő feladatok esetén, emellett pedig ugyanúgy fáradtságra, fejfájásra, szorongásra panaszkodtak.

A megfelelő folyadékpótlás érdekében ezért napi 2 liter (kb. 8 pohár) folyadékra van szükségünk. Ha nem tudjuk megítélni, ittunk-e már eleget, vizeletünk színe is árulkodó lehet - mondják a szakértők. A túlságosan sötét vizelet arra figyelmeztet, hogy elégtelen volt a folyadékbevitelünk, pótlásra lehet szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció