Megfelelő folyadékpótlással a szorongás is megelőzhető

A legtöbb ember csupán akkor iszik, amikor már szomjas, pedig szervezetünk egészségét, egyensúlyát tekintve ilyenkor már késő pótolni a folyadékot. Hogy miért? Mert a dehidratáció befolyásolja a hangulatunkat ugyanúgy, mint energiaszintünket, gondolkodásunkat - legalábbis ez derült ki a University of Connecticut's Human Performance Laboratory tanulmányából, mely a The Journal of Nutrition című szaklap februári számában jelent meg .

Mint azt kimutatták, teljesen mindegy, hogy szervezetünkben 40 percnyi séta vagy pihenés után lép fel enyhe dehidratáció, mindkét esetben ugyanazok lesznek a következményei az elégtelen folyadékbevitelnek. Enyhe dehidratációról akkor beszélünk, ha a szervezet teljes folyadékháztartásából 1,5%-nyit veszt el.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy nemcsak mozgás vagy extrém hőség esetén kell fokozatosan ügyelni a folyadékbevitelre - mondja Lawrence E. Armstrong pszichológus, a kutatás egyik vezetője.

"Szomjúságérzetünk nem egyből azután jelentkezik, hogy szervezetünkben 1 vagy 2 százalék folyadékvesztés lépett fel. A folyadékvesztés akkora ugyanis már régen hatással van szervezetünk és tudatunk működésére" - magyarázza Armstrong, aki a témát kutatja immár 20 éve. Mint mondja, az ivás ugyanannyira fontos azoknak, akik egész nap számítógép előtt ülnek, mint a maratoni futóknak, akik akár 8%-nyi folyadékvesztéssel is zárhatják versenyeiket.

Emberek különféle csoportjait vizsgálták: 25 nőt, átlagéletkoruk 23 év volt, és 26 férfit, akiknek átlagéletkora 20 év volt. Minden résztvevő egészséges, aktív életet élt, átlagban 30-60 percet mozogtak naponta.

A vizsgálat során is mozogniuk kellett (futópadon sétálniuk), majd tesztekkel mérték többek között reakcióidejüket, koncentrációjukat, tanulási készségüket és memóriájukat, majd az eredményeket összevetették a megfelelő folyadékbevitel mellett kitöltött tesztek eredményeivel.

Az eredmény nem meglepő, ugyanis a fiatal nőknél már az enyhe folyadékvesztés is fejfájással, fáradtsággal, koncentrációs nehézségekkel járt. A férfiaknál is hasonló eredményeket hoztak a tesztek: a mentális feladatokban nem teljesítettek olyan jól a folyadékvesztés után, különösen a memóriát és az éberséget mérő feladatok esetén, emellett pedig ugyanúgy fáradtságra, fejfájásra, szorongásra panaszkodtak.

A megfelelő folyadékpótlás érdekében ezért napi 2 liter (kb. 8 pohár) folyadékra van szükségünk. Ha nem tudjuk megítélni, ittunk-e már eleget, vizeletünk színe is árulkodó lehet - mondják a szakértők. A túlságosan sötét vizelet arra figyelmeztet, hogy elégtelen volt a folyadékbevitelünk, pótlásra lehet szükség.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)