Koronavírus: ez a francia karantén eredménye

A franciák többsége, mintegy 57 százalékuk átlagosan 2,5 kilót szedett fel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett karantén március 17-i kezdete óta - derül ki az Ifop-közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Darwin Nutrition internetes oldal tett közzé szerdán.

Koronavírus: pénzt kapnak a franciák, ha bringáznak 50 euróval támogatják a biciklijavítást, így szeretnék elérni, hogy az emberek újra rászokjanak a kerékpározásra. Részletek itt.

Március 17. óta Franciaországban a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténhoz megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket. A szigorú karantén pedig mostanra a franciák súlyán is meglátszik.

Az egészségügyi dolgozóknak tapsolnak egy párizsi erkélyen.
Az egészségügyi dolgozóknak tapsolnak egy párizsi erkélyen. Fotó: Getty Images

A francia nők 58 százaléka hízott

A tanulmány szerint a férfiak 56, a nőknek pedig 58 százaléka hízott, a férfiak 2,7, míg a nők általában 2,3 kilót szedtek fel. A súlygyarapodás leginkább a munkanélkülieket és a kevésbé diplomázottakat sújtja, de a gyereket nevelő párok is jobban ki vannak téve a hízás veszélyének, mint azok, akik egyedül töltik a karantént.

A bezártság egyik következménye az, hogy a megkérdezettek 42 százalékának "feszültségei és heves vitái" voltak a párjával az étkezések előkészítésével kapcsolatos kérdésekben, és 41 százalékuk azon is veszekedett, hogy mit egyenek.

Nem sokan akarnak fogyókúrázni

A karanténban elsősorban a nők feladata az étkeztetés: a párkapcsolatban élő nők 71 százaléka azt állította, hogy ő főz, és a kapcsolatban élő férfiaknak csak 21 százaléka vesz részt jobban az ételek elkészítésében, mint a karantén előtt. A megkérdezettek 56 százaléka azt tervezi, hogy a karantén után egészségesebben fog táplálkozni, de csak 18 százalékuk szeretne fogyókúrázni.

A reprezentatív felmérés április 24. és 27. között 3045 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Azt mondták, ne aggodalmaskodjak, majd megjön, ha megjön - ezért nyitottak újra a szakrendelők? - az nlc.hu olvasójának nőgyógyászati kálváriájáról olvashatnak az újranyitott szakrendelésekkel és túlterhelt, információ nélkül hagyott egészségügyi dolgozókkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: